Corona: Hoe zit het nu met die werknemer die terugkomt van vakantie? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Corona: Hoe zit het nu met die werknemer die terugkomt van vakantie?

Met de oplaaiende Corona-besmettingen midden in de vakantietijd vragen veel werkgevers zich af wat ze moeten doen met werknemers die uit risicogebieden terug naar Nederland komen. Moeten ze in quarantaine, en moet ik hun salaris dan doorbetalen? Of is de vakantie voor hun eigen risico? We zetten kort wat regels en adviezen op een rij, maar in alle gevallen blijken redelijkheid en overleg de sleutel tot tevredenheid en veiligheid bij werknemers en werkgevers.

Eerst eens zien wat de overheid zegt. Wie naar een land op vakantie is geweest met code geel, hoeft bij thuiskomst niet in quarantaine. Voor landen met code oranje of rood geld het ‘dringende advies’ om na thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Wie ondanks het negatieve reisadvies voor rood of oranje toch daar op vakantie is geweest, heeft bij quarantaine geen recht op loondoorbetaling. Als je thuis kunt werken tijdens de 10 dagen quarantaine, gaat de loonbetaling wel door. Maar wat nu als tijdens de vakantie ‘code geel’ in ‘code oranje’ verandert? Dan is volgens de overheid loonbetaling alleen gegarandeerd als de werknemer zo spoedig mogelijk naar huis terug keert en de quarantaineperiode buiten de resterende geplande vakantieperiode valt. Wie ondanks de codewijziging niet naar huis terugkeert, verliest mogelijk het recht op loondoorbetaling bij een verplichte quarantaine.

Bij wie ligt het risico van besmetting of codewijziging tijdens de vakantie? De overheid zegt dat die bij de werknemer ligt, zo benadrukt ook TLN. De werknemer moet zich er bewust van zijn dat, bij eventueel niet kunnen terugkeren of een quarantaine verplichting, dit in zijn/haar risicosfeer ligt. De werkgever en werknemer kunnen in onderling overleg eventueel afspreken dat de werknemer zijn TVT of vakantiedagen inzet. De werkgever doet er verstandig aan om de werknemer hier schriftelijk op te wijzen op de risico’s voordat hij op reis gaat. Dan kan de werknemer achteraf niet zeggen dat hij niet op de hoogte was van de risico’s van zijn reis.

Het Nederlands Dagblad besteedt vrijdag aandacht aan dit vraagstuk, en in het artikel staat een interessante bijdrage van Marita Hoogeveen, advocaat arbeidsrecht bij EMH Advocatuur. “In het burgerlijk wetboek stond voorheen beschreven in een artikel dat de werknemer geen loon ontvangt als hij geen arbeid levert, maar dat hij toch loon krijgt als hij geen arbeid kan leveren vanwege een situatie die onder het ondernemersrisico van zijn werkgever valt. Er gold dus een “geen loon, tenzij-beleid”. Een voorbeeld van het ondernemersrisico is als de werkgever geen werk voor de werknemer heeft. Dan moet de werknemer toch uitbetaald worden. Per 1 januari 2020 is dit artikel gewijzigd en de situatie is nu precies omgedraaid. Er geldt nu een “toch loon, tenzij-beleid”. Dus de werknemer ontvangt altijd zijn salaris als hij niet kan werken, tenzij hij niet werkt door een risico dat voor zijn rekening en risico komt.” Hoewel deze wetswijziging vóór COVID-19 plaatsvond, is hij werkgevers tot nadeel. Volgens Hoogeveen draaien zij in principe voor de kosten op van een quarantainetijd, maar als de werknemer in code-oranje gebied op vakantie gaat, is hem bekendheid met het risico aan te merken. Bij wisseling van code geel naar code oranje tijdens de vakantie, wordt het lastiger.

woman in white long sleeve jacket shopping for fruits
Photo by Anna Shvets on Pexels.com

“Als de werknemer vertrekt naar een gebied dat code geel heeft en het vakantiegebied krijgt plotseling code oranje, wordt het heel erg lastig”, zegt Hoogeveen. Er was namelijk bij vertrek geen zekerheid op quarantaine bij thuiskomst. “Werkgever en werknemer zouden er in dit geval voor kunnen kiezen de lasten te verdelen, waarbij de werknemer in de tien dagen quarantaine gedeeltelijk vakantie opneemt en voor het andere gedeelte onbetaald verlof krijgt van de werkgever. In deze tijd van corona is het niet snel redelijk om de ene of de andere partij volledig te laten opdraaien voor de kosten als gevolg van de coronacrisis. Redelijkheid is hier het toverwoord.”

Ook CNV Vakmensen laat in het ND blijken dat overleg belangrijk is. “Wij adviseren werkgevers en werknemers om altijd met elkaar in overleg te gaan om zo tot een oplossing te komen. Mogelijk is de werkgever toch bereid om kortdurend verzuim in te zetten voor een deel van deze tijd. Of kan er thuis een deel van het werk worden gedaan”, aldus Peter de Jong, arbeidsvoorwaardencoördinator bij CNV Vakmensen.

VNO-NCW en MKB-Nederland raden in hetzelfde artikel aan werknemers zich te laten testen bij thuiskomst en na drie of vier dagen nog eens. Zijn de testen negatief, dan kan de werknemer gewoon aan het werk. “Dit is een betere maatregel dan salaris of vrije dagen van de werknemer afpakken. Die kan er ook niks aan doen als code geel ineens code oranje wordt”, aldus Kees Bakhuis van VNO-NCW en MKB-Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer