Hoe zit het met BTW en het Verenigd Koninkrijk na de Brexit? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Hoe zit het met BTW en het Verenigd Koninkrijk na de Brexit?

Vanaf 1 januari 2021 is transport naar of van het VK in btw-termen beschouwd als internationaal vervoer. Internationaal vervoer is het vervoer tussen, naar en van landen buiten de EU (zoals bijvoorbeeld ook Zwitserland of de Verenigde Staten). De volgende hoofdregel is van toepassing: het vervoer is belast daar waar de afnemer gevestigd is.

Als de opdrachtgever een Nederlandse afnemer is, is het 0 procent-tarief van toepassing waarbij van belang is om aan te tonen dat dit tarief van toepassing is. Als de opdrachtgever in een ander EU-land is gevestigd, is de dienst belast in het andere EU-land en wordt de btw-heffing verlegd. Als de opdrachtgever niet in de EU is gevestigd (bijvoorbeeld na 1 januari 2021 het VK) dan is de dienst belast in het land van de niet-EU afnemer. De dienst hoeft dan niet te worden aangegeven (zie ook ‘Transportdiensten leveren aan VK-afnemer’).

silver and brown round coins
Photo by Anthony on Pexels.com

Voor een Nederlandse transportondernemer die een dienst verricht voor een VK-afnemer wordt vanaf 1 januari 2021 de dienst, evenals 2020, belast in het land van afnemer, namelijk het VK dat geen EU-lid meer is. De btw-heffing mag dan ook niet worden verlegd. De Nederlandse transportondernemer vermeldt geen btw op de factuur en zet op de factuur ‘VAT out of scope’ of  ‘no Dutch VAT due according to article 44 and 196 VAT-directive’. Afhankelijk van de wetgeving in het Verenigd Koninkrijk moet de afnemer btw aangeven.

Voor een Nederlandse transportondernemer die een dienst afneemt van een VK-transportondernemer, bijvoorbeeld uitbesteed vervoer, wordt vanaf 1 januari 2021 de dienst belast in Nederland.

Voor tijdvakken vanaf 2021 kunt u geen teruggaafverzoeken voor het VK meer doorsturen via VAT-refund. Teruggaafverzoeken over tijdvakken vóór 2021 kunt u doorsturen tot 1 april 2021.

Bron: Belastingdienst/TLN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer