‘Mijn chauffeur zit thuis in quarantaine – wat nu?’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Mijn chauffeur zit thuis in quarantaine – wat nu?’

Photo by Edward Jenner on Pexels.com

Branche-organisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) krijgt de afgelopen dagen steeds vaker signalen van bedrijven die aanlopen tegen personele capaciteitsproblemen: chauffeurs zitten thuis omdat huisgenoten positief zijn getest op corona of de uitslag van een test afwachten. Ook als zij zelf geen klachten hebben of zelfs negatief zijn getest. Voor het bedrijf is dit een probleem om de planning rond te krijgen. Wat moet je doen als personeel in quarantaine zit?

TLN wordt gevraagd of betrokken chauffeurs toch gevraagd kunnen worden naar het werk te komen. De vereniging heeft veel begrip voor de knellende situatie van ondernemers, maar kan niet anders dan het standpunt van het RIVM volgen. Dat luidt dat iemand die een besmette huisgenoot heeft of in nauw contact is geweest met een positief geteste persoon tien dagen in quarantaine moet blijven. Op deze manier werken we maximaal mee de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Een andere vraag is of de werkgever in een dergelijk geval het loon moet doorbetalen. Het antwoord daarop is: ja. Maar als de werknemer zelf niet ziek is of wordt, is geen sprake van ziekengeld. Als de werknemer al vakantie had opgenomen gedurende de quarantaineperiode blijven het vakantiedagen. Heeft de werknemer geen vakantie en kan hij thuis werkzaamheden verrichten gedurende de quarantaine, dan mag de werkgever dat ook verlangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer