Paneco is nieuwe pan-europese transportsamenwerking • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Paneco is nieuwe pan-europese transportsamenwerking

Vorige maand heeft de European Freight Association of International Freight Forwarders AG (ELVIS) officieel het pan-Europese transportnetwerk Paneco opgericht, samen met de logistieke netwerken Kommodus (Polen), Cargo24 (Zwitserland) en ABC Business Network (Italië). Samen met nog eens 15 lokale partners, waaronder HST Groep uit Enschede, bestrijkt dit netwerk in de stukgoed- en deelladingssector alle belangrijke economische zones in Europa. De onderneming, die als naamloze vennootschap optreedt, is gevestigd in Zug, Zwitserland. De start van de werkzaamheden is gepland voor juli.

“Europa is een van de grootste economische zones in de wereld. De kleinschalige structuur met de bijbehorende taalbarrières maken het echter vooral voor de vele kleine en middelgrote logistieke bedrijven moeilijk om landelijke bedrijfsmodellen op te zetten”, aldus Jochen Eschborn, CEO van ELVIS AG. De lucratieve toegang tot de markt met hoge omzetten voor stukgoederen en deelladingen was dus bijna uitsluitend voorbehouden aan de grote maatschappijen in de sector. Via Paneco kunnen kleine en middelgrote expediteurs en vervoerders nu ook deelnemen aan deze aantrekkelijke business en pan-Europese groepage- en deellaadtransporten aanbieden tegen concurrerende voorwaarden.

“Om meerdere stations per dag in de afzonderlijke landen te kunnen aandoen, ontbrak het in het verleden meestal al aan het nodige transportvolume”, aldus Eschborn. Het Paneco-netwerk lost dit probleem op door alle economische gebieden van Europa met elkaar te verbinden door middel van dagelijkse lijndiensten en ontelbare HUB’s en gateways.

De basis hiervoor is een speciaal ontwikkeld, webgebaseerd IT-platform, dat als een overkoepelende eenheid toegang heeft tot de lokale systemen en zorgt voor de gegevensstroom tussen de aangesloten bedrijven en coöperaties. “Wij maken gebruik van de bestaande nationale structuren en tarieven van elk land. Dit betekent dat zelfs een internationale zending niet langer een speciale behandeling vereist,” legt Eschborn uit. Door gebruik te maken van moderne vertaalsoftware kunnen de ondernemingen ook in hun respectieve landstalen communiceren. “Hierdoor is het systeem zeer gebruiksvriendelijk en kan elke aangesloten expediteur zijn klanten voortaan goede prijzen, transittijden en tracking-informatie aanbieden, zelfs voor slechts één pallet naar Tirana in Albanië,” zegt Eschborn.

Aan de officiële oprichting van de onderneming vorige maand is bijna twee jaar van intensieve voorbereiding voorafgegaan. De eerste gesprekken hierover zijn al gevoerd op de Transportbeurs München 2019. Naast het IT-platform voor het netwerken van de bedrijven zijn sindsdien ook tariefmodellen en concepten voor lijndiensten ontwikkeld, evenals volume- en kwaliteitscontrole.

Via de vier deelnemende verenigingen en momenteel 15 plaatselijke partners bestrijkt het netwerk van netwerken van Finland in het noorden tot Griekenland in het zuiden reeds alle belangrijke economische gebieden van Europa. Maar de stichtende partijen willen het daar niet bij laten. Het is de bedoeling de diensten van Paneco uit te breiden tot het gehele continent. De operationele start van Paneco is gepland voor juli.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer