Tilburgs transportbedrijf gaat nat bij bedrijfsinspectie • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Tilburgs transportbedrijf gaat nat bij bedrijfsinspectie

Afgelopen januari hielden de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en politie een uitgebreide controle bij een transportbedrijf uit Tilburg, nadat het voor de tweede keer niet voldeed aan een vordering voor het uitleveren van administratiegegevens. Uit eerste onderzoeken blijkt dat op meerdere vlakken binnen de onderneming administratief niet veel klopt. De ondernemer krijgt voor deze overtredingen een geldboete die kan oplopen tot 88.000 euro.

Doel van dit soort controles is om te onderzoeken of transportbedrijven zich aan de regels houden voor onder andere (internationaal) transport, zoals volledig- en betrouwbaarheid van rij- en rusttijden, cabinerust, cabotage en overbelading. Ook wordt gekeken of bedrijven er geen malafide bedrijfsvoering op na houden. Deze uitgebreide controles van bedrijven vormen een belangrijk middel om misstanden in de sector op te sporen. Om een integere transportsector te houden is het belangrijk om de zogenoemde ‘rotte appels’ op te sporen en aan te pakken.

Al in november 2020 stelden ILT en politiemensen van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een onderzoek in bij het betreffende transportbedrijf. Uit eerdere informatie waren signalen ontvangen dat dit bedrijf een ongebruikelijke bedrijfsvoering zou voeren en zich schuldig zou maken aan ondermijning. Er is onder andere gecontroleerd op naleving van de bepalingen van de Wet Wegvervoer Goederen (WWG) en de Arbeidstijdenwet (ATBv). Tijdens de ingestelde inspectie zijn bedrijfsgegevens gevorderd om vast te kunnen stellen of de bedrijfsvoering en administratie op orde zijn. Al snel bleek tijdens het administratieve onderzoek dat een aantal zaken niet klopte en de administratie niet op orde of onvolledig was. Ook is tweemaal niet voldaan aan de vordering om bestanden aan te leveren van het motormanagement van de trekkers en chauffeurs. Hierop volgde in januari de uitgebreidere controle.

Foto ter illustratie

De betreffende transporteur heeft na de bedrijfsinspectie een geldboete aangezegd gekregen die kan oplopen tot  88.000 euro voor overtreding van de Arbeidstijdenbesluit Vervoer. Daarnaast wordt proces-verbaal opgemaakt voor niet voldoen aan de eis van dienstbetrekking, specifiek zwart laten werken door chauffeurs die niet in loondienst zijn. De boete hiervoor bedraagt 4.400 euro per overtreding/chauffeur. Voor deze overtreding krijgt de verdachte een strafblad, omdat die vanuit de Wet Economische Delicten zo is gesteld.

Het onderzoek is nog niet afgerond. Ook andere bedrijven op naam van de betrokken verdachten in Tilburg en Breda worden nader bekeken. De ISZW en de Belastingdienst doen in samenwerking met het onderzoeksteam van de ILT en politie nader onderzoek inzake zwartwerken. De ILT maakt een inspectierapport op, waarna de betrokken ondernemer zes maanden de tijd krijgt om alle zaken op orde te maken.

In ons land bundelen verschillende organisaties de krachten om een eerlijke transportsector te realiseren. Ieder vanuit de eigen expertise. Want wanneer een bedrijf op één aspect de wet overtreedt, is de kans groot dat het op een ander terrein ook een misstap begaat. De partners delen informatie om gezamenlijk analyses en interventies uit te voeren. Een interventie is bijvoorbeeld een bedrijfscontrole, die in veel gevallen onaangekondigd wordt uitgevoerd De samenwerkende partners zijn: de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie, Douane, het Openbaar Ministerie en de politie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer