Ga naar hoofdinhoud

Wat kost goederenvervoer eigenlijk per km (of per uur)?

Inzicht in de kosten van het goederenvervoer is belangrijk, zeker als de kosten snel veranderen. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) stelt een update van de kostenkengetallen voor het goederenvervoer beschikbaar voor de vervoerwijzen weg, spoor, binnenvaart, zeevaart, en luchtvaart. De aanleiding hiervoor is dat de kostenkengetallen voor de periode 2016-2018 uit het hoofdonderzoek uit 2020 gedateerd begonnen te raken. Met deze update is de reeks van jaren verlengd met de periode 2019-2021.

Deze kostenkengetallen voor het goederenvervoer zijn gebaseerd op onderzoek naar de bedrijfseconomische kosten van goederenvervoerders. Het KiM heeft de kostenkengetallen laten verzamelen door onderzoeksbureau Panteia.

KiM maakt bij de kostenkengetallen onderscheid tussen verschillende voertuigtypen en goederensoorten. Iedere bestaande combinatie van voertuigtype en goederensoort (bijvoorbeeld een groot binnenvaartschip en erts) is een segment. De kostenkengetallen hebben we per segment uitgedrukt in verschillende eenheden. Voor de kosten van vervoer zijn dit:

  • Kosten per km (€/km)
  • Kosten per uur (€/uur)
  • Kosten per tonkm (€/tonkm)
  • Kosten per ton per uur (€/tonuur)

De kosten van laden, lossen, en wachten zijn alleen per uur (€/uur) uitgedrukt.

De kostenkengetallen worden gebruikt door beleidsmakers. Onderzoekers van universiteiten, planbureaus en consultancy bureaus gebruiken de kostenkengetallen bijvoorbeeld voor het bepalen van de reistijdwaardering van het goederenvervoer. Maar het is natuurlijk ook gewoon nuttig en leuk om te zien hoeveel de verschillende vormen van goederenvervoer kosten en hoe de kosten zich ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer