Het tekort aan chauffeurs groeit in 2021 wereldwijd naar verwachting met meer dan 25 procent in vergelijking met 2020. De Europese wegtransportorganisatie IRU deed onderzoek bij transportbedrijven in 23 landen.
In sommige landen zullen de tekorten nog veel sneller toenemen, onder meer met 150 procent in Spanje, 175 procent in Mexico en 192 procent in Turkije. Als het gaat om passagiersvervoer staan de cijfers er nog wat slechter voor. De verwachting is dat aan het einde van dit jaar het aantal onvervulde vacatures voor buschauffeurs in Europa met maar liefst 226 procent zal zijn gestegen.
Bijna 40 procent van de ondervraagde wegvervoerders noemt een gebrek aan vaardigheden de belangrijkste oorzaak van het tekort aan chauffeurs, op uiteenlopende markten als Tsjechië, Noorwegen en Roemenië tot Rusland, Oekraïne en Mexico.
Het gebrek aan vaardigheden komt daarmee duidelijk vóór alle andere factoren, waaronder het slechte imago van de sector, moeilijke arbeidsomstandigheden en de uitdaging om jongeren en vrouwen voor het beroep te interesseren.
Aangezien de wereldeconomie naar verwachting in 2021 zal aantrekken, krijgen vervoerders en verladers steeds vaker te maken met problemen als gevolg van het chauffeurstekort, zoals stijgende kosten, operationele problemen en ontevreden klanten.

“De chauffeurssituatie is dit jaar erger dan normaal, aangezien veel oudere chauffeurs vorig jaar zijn gestopt met werken om te voorkomen dat ze COVID-19 opliepen, opleidingscentra werden gesloten en anderen het beroep verlieten vanwege de uitdagingen en belemmeringen die hen werden opgelegd om te werken”, zegt Umberto de Pretto, secretaris-generaal van de IRU. “Als we kijken naar de periode na de pandemie, dan zullen veel transportbedrijven het onmogelijk vinden om chauffeurs te vinden om aan de toekomstige vraag van klanten te voldoen.”
Hoewel de daling van de vraag naar vervoer in 2020 als gevolg van de pandemie grotendeels verantwoordelijk is voor de hoger dan normale piek in de tekorten in 2021, blijft de hoofdoorzaak op de meeste markten de vraag naar vaardigheden, zoals de afgelopen jaren het geval was. Wegvervoerders zetten nu al aanzienlijke middelen in om chauffeurs te ontdekken, in dienst te nemen en te ontwikkelen en hen te laten werken volgens de veiligheids- en beroepsnormen van de sector.
“Er bestaat geen wondermiddel, maar een van de belangrijkste zaken voor bedrijven om het goed te doen, is ervoor te zorgen dat hun chauffeurs en werknemers over de juiste vaardigheden en efficiënte oplossingen beschikken om de hiaten te identificeren en aan te pakken waar en wanneer dat nodig is”, voegt Patrick Phillipp, IRU Director of Certification and Standards, eraan toe.
Volgens onderzoek van het World Economic Forum zal 50 procent van de wereldwijde beroepsbevolking tegen 2025 moeten worden bijgeschoold. Nu de tijd dringt en de concurrentie groot is, moeten ondernemers snel handelen.
Er zijn nieuwe manieren voor bedrijven om talent te beheren die veel verder gaan dan de traditionele one size fits all opleidingsoplossingen die in het beste geval verouderd zijn en in het slechtste geval kostbaar en contraproductief, signaleert IRU.
Wat een onzin, de Nederlandse chauffeur is goed opgeleid maar wil niet meer om 05:00uur beginnen en dan zo vol gepland worden dat hij/zij om 17:00uur hopelijk op de zaak aankomt om vervolgens nog 45 min. om naar huis te rijden, oftewel 13 a 14uur bezig voor de zaak tegen een laag uurloon.
Het probleem ligt geheel bij de werkgevers, zorg voor een normale werktijd en werkdruk(dus gewoon een extra wagen erbij) en dan zal er vanzelf weer chauffeurs terug komen.
Beetje onzin Peter,de Nederlandse chauffeur is heel flexibel mbt tot werktijden maar de cao verbiedt hier een correcte vergoeding mede door een te hoge belastingdruk,regelzucht en controle.