Businesscase LNG nog niet stevig • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Businesscase LNG nog niet stevig

Transportbedrijven die (willen gaan) rijden op Liquefied Natural Gas (LNG) hebben de grootste moeite om daar geld mee te verdienen. Dat blijkt uit een rondgang van TTM.nl langs diverse transportbedrijven, die graag hun praktijkervaringen laten optekenen.

Wim BosmanEen van de bedrijven waar TTM.nl haar licht opstak was Wim Bosman uit ‘s-Heerenberg. “Wim Bosman rijdt sinds eind vorig jaar met 5 Mercedes-Benz’ Econic op LNG. Vier daarvan zijn trekkers waar al onze opleggers achter kunnen. Eén Econic is een bakwagen met een vangmuil waar we een aanhangwagen achter koppelen. De auto’s worden hoofdzakelijk gebruikt voor distributie binnen Nederland”, vertelt managing director Bertil ter Maat van Wim Bosman. Het bedrijf tankt momenteel met de LNG-voertuigen in Oss en Zwolle. “De bedoeling is dat het LNG station in Duiven eind juni 2013 klaar is en dan gaan we daar tanken. Op dit moment hebben we zelf geen concrete plannen om zelf station te bouwen. Er is al wel interesse getoond voor ons industrieterrein door partijen maar daar lijkt het nu nog te vroeg voor”, aldus Ter Maat, die aangeeft dat het verbruik van de Econics voldoet aan de verwachting. “Toch blijven we samen met Mercedes en de chauffeurs op zoek naar verbetering. Dit doen we overigens met onze dieselvoertuigen ook. Wel hebben we last van boil off van LNG, met name in het weekend. De tanks zijn al een keer aangepast en toen werd het minder. Op dit moment wordt er door Mercedes weer een auto aangepast en getest om het nog beter te krijgen.”
Op de vraag of er geld valt te verdienen met het rijden op LNG is Ter Maat duidelijk: “Zonder subsidie is de businesscase momenteel niet haalbaar. Zeker niet met de onzekerheid die ons boven het hoofd hangt om de accijns op LNG fors te verhogen. Ik zie wel kansen voor LNG in de toekomst, maar dan is stopzetting van eventuele verhoging van accijns op LNG een vereiste. Accijnsverhoging zou ook alle subsidiegelden, door dezelfde overheid verstrekt, doen vervliegen.”

Lees meer over de inzet van LNG bij Nederlandse transportbedrijven in het juninummer van TTM.nl.

Profiteer nu van onze zomeractie en neem een jaarabonnement op TTM.nl voor maar 75 euro!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer