Ga naar hoofdinhoud

Aantal truckers onder invloed verdubbeld

Vrachtwagen- en buschauffeurs rijden in toenemende mate onder invloed van alcohol en drugs. Dat is slechts een van de resultaten van een in 29 Europese landen gehouden transportcontrole. Dat meldt TISPOL, het Europese netwerk voor verkeerspolitie.

TISPOL hield van 19 tot en 24 februari een grote controle onder vrachtwagens en bussen, speciaal gericht op veiligheid. Er zijn momenteel resultaten uit twintig EU-landen binnen, waar in totaal 103.515 trucks en 18.047 bussen werden gecontroleerd. In totaal werden er meer dan 33.000 overtredingen gevonden, 30.014 bij de vrachtwagens en 3.371 bij de bussen. In 2092 gevallen (2046 trucks, 46 bussen) was de overtreding dermate ernstig dat het voertuig niet verder mocht rijden. Gemiddeld ging 29 procent van de trucks en 18 procent van de bussen in de fout.

De meeste overtredingen waren, weinig verrassend, op het gebied van rij- en rusttijden. 8.203 vrachtwagenchauffeurs en 208 buschauffeurs waren in overtreding. In 3.413 gevallen kwam dat doordat de tachograaf niet goed bediend was, in 370 gevallen werd doelgerichte manipulatie van de tacho gevonden.

Opvallend was het aantal overtredingen met rijden onder invloed. In totaal waren 212 chauffeurs onder invloed van alcohol, 86 onder invloed van drugs. Dat is bijna het dubbele van de controle in februari 2018, toen er 115 overtredingen waren in heel Europa (80 alcohol en 35 drugs).

De controle-instanties stelden in 7.857 gevallen vast dat de ladingzekering niet correct was, en in 1801 gevallen mocht de truck daarom niet verder rijden. In het ADR-vervoer werden 703 overtredingen geconstateerd, een stijging van 51 procent ten opzichte van vorig jaar.

Volker Orben van TISPOL: “Deze resultaten laten zien dat controles van goederenvervoer en professioneel personenvervoer nog steeds een belangrijk instrument zijn om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zeker in het personenvervoer moeten passagiers erop kunnen vertrouwen dat het voertuig in orde is en de chauffeur niet oververmoeid.”

Bron: Generalzolldirektion

De volgende grote TISPOL controle vindt plaats van 1 tot en met 7 april a.s., met de nadruk op snelheid. Een onderdeel van de controle is de European Speed Marathon op 3 april, waarbij poltiemensen uit 26 landen gezamenlijk opereren.

2 reacties op “Aantal truckers onder invloed verdubbeld

  • A.Ruygrok

    Wat fijn dat men zo goed controleert .., wat eveneens fijn zou zijn is.., als men ook capaciteit inzet tegen criminaliteit onderweg .., ( .. is natuurlijk wat minder makkelijk als trucks aanhouden..).., velen lijden hier onder..,
    A.Ruygrok,Monster.

  • Johan Boomsma

    Truckers zijn niet meer gaan drinken. Maar men diet iers meer aan controle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer