Chauffeur heeft schuld aan dodelijk ongeluk tijdens handsfree bellen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Chauffeur heeft schuld aan dodelijk ongeluk tijdens handsfree bellen

Een 82-jarige Hagenaar kwam in maart 2018 om het leven toen hij in Den Haag werd aangereden door een vrachtwagen. De toen 22-jarige chauffeur stond donderdag voor de rechter. Hoewel hij de fietser niet opzettelijk heeft aangereden, heeft hij volgens het Openbaar Ministerie wel aanmerkelijke schuld aan het ongeval. Hij belde handsfree maar zette zijn telefoon voor een beeldscherm.

De man reed met zijn vrachtwagen over de Laan van Meerdervoort en stond bij de kruising met de Anna Paulownastraat. Toen het verkeerslicht op groen sprong trok hij op en wilde rechtsaf slaan, kennelijk onbewust dat hij de 82-jarige fietser nog naast zich had. Een fietsster daarachter zag voor haar ogen gebeuren hoe de oudere man op zijn fiets door de vrachtwagen werd aangereden en onder het gevaarte terecht kwam. Het slachtoffer was op slag dood.

De chauffeur stopte na een paar meter, omdat omstanders gebaarden dat er iets was gebeurd. Toen hij wilde uitstappen zei een vrouw dat hij maar beter even kon blijven zitten. Pas toen de politie kwam is hij uitgestapt en heeft hij gezien wat er was gebeurd.

Laan van Meerdervoort, Den Haag – Foto: OM

Op het moment van het ongeluk was de chauffeur met een vriend aan de telefoon. In de cabine was geen telefoonhouder, hij had het toestel daarom op een randje staan voor het beeldscherm van zijn camera. Mogelijk heeft hij daardoor de man niet heeft opgemerkt, want uit onderzoek is gebleken dat de fietser wel zichtbaar moet zijn geweest.

De rechtszaak heeft langer op zich laten wachten dan zou moeten. Tegelijkertijd merkte de officier van justitie op dat verdachte niet lijkt te hebben geleerd van het ongeval. Drie maanden erna werd hij alweer bellend gezien in zijn vrachtauto, dit keer zelfs met de telefoon aan het oor.

Het Openbaar Ministerie besloot daarom dan ook niet af te wijken van de gebruikelijke straffen in dergelijke zaken en vroeg de rechtbank een werkstraf van 240 uur op te leggen, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 2 maanden en een rijontzegging van 18 maanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer