fbpx Ga naar hoofdinhoud

‘Direct innen boete Poolse chauffeur is discriminatie’

De minister van Infrastructuur en Milieu mocht een bestuurlijke boete die zij had opgelegd aan een chauffeur uit Polen vanwege overtreding van de Arbeidstijdenwet, niet direct innen. Dit is in strijd met het discriminatieverbod. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft daarom in een uitspraak van vandaag (3 december 2014) bepaald dat de chauffeur de boete alsnog niet hoeft te betalen.

euro'sOp grond van de Arbeidstijdenwet kan de minister een boete direct innen als de overtreder niet in Nederland woont. Hoewel hiermee onderscheid gemaakt wordt tussen Nederlanders en EU-burgers, en laatstgenoemden dus gediscrimineerd worden, kan dat gerechtvaardigd zijn omdat het innen van boetes bij burgers uit andere lidstaten van de Europese Unie gecompliceerd kan zijn.

De Afdeling bestuursrechtspraak is echter van oordeel dat het direct innen van de boete in dit geval in strijd is met het discriminatieverbod. Er bestaat een Europese regeling op grond waarvan boetes in strafzaken en in bestuurlijke zaken tenuitvoergelegd kunnen worden in andere lidstaten. Deze Europese regeling is weliswaar omgezet in een Nederlandse wet, maar die heeft alleen betrekking op strafrechtelijke boetes en niet op bestuurlijke boetes zoals deze. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak is de wetgever “tekortgeschoten bij de omzetting van de Europese regeling in Nederlands recht” en heeft hij “geen gebruik gemaakt van de geboden oplossing voor de problematiek rond de tenuitvoerlegging van de boete”. Dit kan de chauffeur uit Polen echter niet worden tegengeworpen, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

De chauffeur uit Polen kreeg in oktober 2012 een boete van 1.100 euro omdat hij een trekker met oplegger bestuurde zonder dat hij een bestuurderskaart had waarop rij- en rusttijden moeten worden genoteerd. Dit is in strijd met de Arbeidstijdenwet. Omdat hij in Polen woont, moest hij de boete direct betalen.

 

Eén reactie op “‘Direct innen boete Poolse chauffeur is discriminatie’

  • nab

    En men denkt hier nog steeds, dat Polen achterlijk zijn.Overigens staat er inde berichtgeving ook een fout. Op een bestuurders kaart kan men zelf niets noteren, dat doet de Tacho, maar het zal wel een Tachograaf kaart geweest zijn en dan ben je toch verplicht om een urenstaat bij te houden. Gaat dit nu ook inhouden voor Ned. chauffeurs die boetes hebben gekregen in het buitenland en gaat de Staat die terughalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer