Ga naar hoofdinhoud

Effifuel is brandstof besparen volgens Michelin

Het partnership dat Michelin Solutions transportbedrijven onder de naam Effifuel voorstelt, is een oplossing die er op gericht is om transporteurs te helpen hun brandstofverbruik onder controle te krijgen en te verminderen. Afhankelijk van de beginsituatie van de vloot, definieert Michelin Solutions samen met het bedrijf een contractuele inzet voor het brandstofbesparingen en de middelen die daartoe worden aangewend. De winst die uit deze oplossing voortvloeit, wordt gedeeld.

effifuelMichelin Solutions zorgt voor een aantal aanjagers om de transportbedrijven te helpen bij het terugdringen van hun brandstofverbruik. De belangrijkste zijn onder dat chauffeurs een training zuinig rijden krijgen, gegeven door experts, en hun rijgedrag wordt gevolgd op basis van individuele eco-scores. Er worden experst bij betrokken die gespecialiseerd zijn in het verzamelen en analyseren van alle gegevens die het brandstofverbruik beïnvloeden. Er worden telematica display units geïnstalleerd die de transporteurs zicht geven op de dagelijkse dingen. Deze helpen om op afstand de parameters van hun voertuigen te analyseren en het brandstofverbruik te volgen. En er vindt uitbesteding en optimalisatie van het bandenbeheer plaats op basis van een kilometerprijs om de brandstofconsumptie te verminderen. Dit is inclusief de plaatsing van een TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) waarmee de veiligheid van de chauffeur, van het voertuig en van de lading wordt verbeterd.

Geen enkele risico

“Een aantal van deze diensten bestaan op zich al,” legt Franck Estoquié (Chief Marketing Officer Michelin Solutions) uit. “Het innovatieve is dat we ze allemaal samenvoegen tot één en dezelfde oplossing, ze efficiënt beheren, en een commitment voor een lange termijn aangaan.” De transportbedrijven wordt een contract voor vier jaar aangeboden. Met een begindiagnose (type voertuigen, banden, routes, gewicht van de lading, rijgedrag van de chauffeurs…) wordt het te behalen doel vastgesteld. Dat wordt uitgedrukt in liters per 100 kilometer. De Fuel Analysts van Michelin solutions zorgen voor regelmatige rapportages en diepgaande analyses. “Het is niet de bedoeling dat ze de plek van de vlootbeheerder innemen,” verduidelijkt Franck Estoquié, “maar wel dat ze de vlootbeheerder middelen, zicht en adviezen geven zodat hij zijn werk kan optimaliseren en ons bij het proces kan betrekken. Als we het samen vastgestelde doel bereiken, delen we de winst. En als dat niet is gelukt, betaalt Michelin de uitgaven naar rato van het resultaat terug.” De transportbedrijven lopen dus geen enkel risico, maar kunnen hun operationele marge wellicht aanzienlijk verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer