Ga naar hoofdinhoud

‘Examens voor C(E)-rijbewijs nemen sterk toe’

Voor het vierde jaar op rij nam het CBR meer examens af dan in het jaar daarvoor. In 2018 waren dat bijna anderhalf miljoen examens. Bij de beroepsexamens zag het CBR een stijging van 9 procent bij de praktijkexamens t.o.v. het jaar daarvoor.

Vooral de examens voor vrachtauto (15.943), bus (2.683), vrachtauto/bus met aanhangwagen (11.810) T-rijbewijs (5.009) zitten nog steeds sterk in de lift. Ook het aantal examens voor motor (+5,7 procent, 38.146) en bromfiets (+10, procent 34.904) nam toe. Het aantal examens voor de personenauto stabiliseerde, er werden 404.498 examens afgenomen, terwijl het aantal tussentijdse toetsen met 3 procent steeg naar bijna 96.000.

Kandidaten hadden tot in het najaar van 2018 in enkele plaatsen nog te maken met langere reserveringstermijnen. Sindsdien haalt het CBR de reserveringstermijnen weer voor de autopraktijkexamens, zowel landelijk als in elk van de 54 praktijkexamencentra. Dit betekent dat de eerste examens binnen 7 weken gereserveerd kunnen worden en de herexamens binnen 5 weken, zoals we wekelijks publiceren op onze website.

Het CBR heeft veel nieuwe examinatoren aangetrokken en overgewerkt. Hierdoor is het CBR klaar voor de traditionele lentepiek. In het tweede kwartaal verwacht het CBR dat landelijk de reserveringstermijnen gehaald worden. Plaatselijk zijn wél overschrijdingen mogelijk, vooral in de Randstad. De lentepiek ontstaat elk jaar door een grotere vraag naar examens. Vooral de belangstelling voor het motorrijbewijs neemt toe na de eerste voorjaarszon. Tegelijkertijd zijn er minder werkdagen in de periode rond Pasen en Pinksteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer