Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Honderden chauffeurs in actie; werkgevers onbewogen

Ruim 400 vrachtwagenchauffeurs namen maandag deel aan de actie tegen het cao-loonbod van de werkgevers.  “Dit is nog maar het begin, een signaal dat het ons ernst is”, zegt actieleider Peter de Jong van CNV Vakmensen. “De komende tijd zullen er verspreid over het land allerlei acties plaatsvinden, georganiseerd en spontaan.” De werkgevers houden ook na de eerste acties vast aan de nullijn.

De actiedag begon maandagmorgen in alle vroegte, met poortacties bij acht transportbedrijven, die lid zijn van de werkgeversdelegaties (TLN en KNV). Het ging om Den Harthogh (Rotterdam), Sita (Zuidwolde), Sent Waninge / DGO (Hoogeveen), Heeren Transport (Roosendaal), Vos Logistics (Oss), Mooy Logistics (Waddinxveen), Schenker (Tilburg) en Vlug / Peter Appel (Middenmeer). Aan de hekken is symbolisch een ketting bevestigd, uit protest tegen het uitblijven van de nieuwe cao, die al per 1 januari is verlopen. De Jong: “Het zijn speldenprikken richting de werkgevers, die medeverantwoordelijk zijn voor een goede cao. Ze kunnen de komende tijd meer acties verwachten, in wat voor vorm dan ook.”

In de loop van de ochtend verzamelden ruim 400 chauffeurs zich op 5 locaties in het land, voor een landelijke manifestatie om 12.00 uur bij de Haarrijnse Plassen in Vleuten. De manifestatie is zojuist afgelopen. Arend van Wijngaarden, voorzitter CNV Vakmensen, had daar een duidelijke boodschap voor de werkgevers: “We hebben redelijke looneisen gesteld. De werkgevers hebben die in de prullenbak gegooid. Daarom staan we hier en zullen we ook actie blijven voeren, totdat een fatsoenlijke cao mogelijk blijkt. Met deze actie willen we ook duidelijk maken dat de werkgevers niet over de rug van hun eigen mensen én de buitenlandse chauffeurs hun bedrijf moeten voeren. Ze moeten hun verantwoordelijkheid nemen.”

Tjitze van Rijssel, cao-onderhandelaar van CNV Vakmensen, wees erop dat een goede cao ook nodig is om de sector voor de toekomst aantrekkelijk te houden. “De chauffeurs hebben een baan en een eerlijk loon nodig. Onze eisen zijn reëel en daarom staan we nu met elkaar op de barricaden. De werkgevers moeten inzien dat we dit doen om de sector ook voor langere tijd gezond en aantrekkelijk te houden. Wie wil er anders straks nog achter het stuur kruipen?”

Transport en Logistiek Nederland (TLN) roept vakbonden op ”maatschappij en consument” niet te betrekken bij het cao-conflict in het beroepsgoederenvervoer. De werkgevers houden ondertussen vast aan de nullijn. De werkgeversorganisatie betreurt het dat een actie van stakende vrachtwagenchauffeurs maandag leidde tot vertragingen in het verkeer rond de stad Utrecht.

Foto’s: Rob Nelisse

7 reacties op “Foto’s: Honderden chauffeurs in actie; werkgevers onbewogen

 • Collega ondernemers ,wegvervoerders,

  Blijf aub onbewogen , zelfs wanneer Tln wel beweegd richting looneis.
  Deze looneis is absurd en onmogelijk. Staken nu ? ongehoord in deze zeer prille opleving. Kijk ook naar de door FNV afgebroken staking bij Avia Air partners : mislukt.
  Ook naar de looneis en het stakings resultaat bij Philip Morris in Bergen op Zoom , Resultaat : fabriek gesloten , 1500 man werkloos.
  tja , wie z’n schuld ? Fnv / Cnv en nu roepen ze : asociaal , ja wie dan ? Ik weet ’t wel en de werknemers van Philip Morris nu ook , zelfs de “doorgewinterde” vakbonds mannen.

  Amerikanen laten zich niet voor het blok zetten.
  Zie ook volgende reactie.

  Eit Blanken
  Algemeen Directeur / eigenaar Flex-in Uitzendgroep.

  1. ed

   Laat ik het nou helemaal niet vreemd vinden dat een eigenaar van een UITZENDBUREAU dit zou zeggen.

 • Collega ondernemers , wegvervoerders,

  Vooral de ondernemers die getroffen worden door deze zeer onterechte staking : veel sterkte in de strijd , maar geef niet toe.
  Samen kunnen we sterk staan.

  Volg onze website morgen , er staat een ondersteunende aanbieding op.

  Puur en uit m’n hart , omdat ik deze looneis en belachelijke staking buiten proporties vind.
  bovendien zijn er maar 400 van de 140.000 , nog resterende chauffeurs , die staken !!

  Veel sterkte en wij staan jullie bij.

  EitBlanken
  Algemeen Directeur / eigenaar Flex-in Uitzendgroep.

  1. ed

   Natuurlijk joh maak nog maar even reclame voor jezelf.

 • hallo heren chauffeurs hou vol de aanhouder wind laat je niets wijs maken over al dat gelul er is geen geld en er gaan er naar de klotte allemaal kwats de sterke bedrijven zijn de goede die blijven wel bestaan de rotte appels rollen er zo van zelf uit weg ermee jongens succes en hou vol mvg piet.

 • jan sanders

  Nettoloon met 3 % omhoog lijkt logisch, werkgevers die geen verhoging willen toestaan lijkt nog meer dan logisch want 3 % omhoog met nog de lasten erbij resulteert in veel meer. Dus als het doorgaat, zal alleen de MOE chauffeur de winnaar zijn. Haal het geld bj degene door wie alles fout loopt, namelijk bij de overheid. Laat hen nu maar eens de brutokosten verlagen, zodat enerzijds de chauffeurs 3 % meer krijgen en de werkgevers geen verhoging moeten toestaan. Alles opgelost in 1 pennetrek. Maar daar zijn de heren vakbonden te laf voor, ze durven niet eens hun politieke vriendjes aanspreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer