‘Hoek van Holland wordt geen Calais’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Hoek van Holland wordt geen Calais’

Ondanks de huidige massale media-aandacht voor het meereizen van verstekelingen van Calais naar Dover is dit niet nieuw. Wel nieuw is de uitbreiding naar andere vertrekplaatsen van ferries, zoals Hoek van Holland. Een anonieme vrachtwagenchauffeur laat in gesprek met het ANP weten dat het in Hoek van Holland nooit zo erg wordt als in Calais. “Daar komen echt geen honderden tot duizenden vluchtelingen naar toe om daar maanden tot jaren te bivakkeren tot ze de oversteek kunnen maken. ”

Frankrijk ruimt 'Le Jungle'De chauffeur, die liever anoniem wil blijven: “Het probleem is al meer dan tien tot vijftien jaar oud. In Griekenland en Italië komen al jaren vluchtelingen aan. Maar omdat er nu mensen vanuit onder meer Syrië en Libië de oversteek maken, wordt het probleem alleen maar groter en komt er aandacht voor. Uit Albanië en Kosovo komen ook al jaren mensen naar het Westen.”

Hoek van Holland kan volgens hem nooit het tweede Calais worden, omdat het hier veel te dichtbevolkt is. ”In Calais heb je uitgestrekt duingebied en een groot industrieterrein. Daar kun je nog een tentendorp van zwart plastic bouwen zonder dat mensen daar last van hebben. Hier kan dat helemaal niet. Daar is geen ruimte voor en dat weten vluchtelingen ook.” Zelf heeft de chauffeur niet zo veel last van verstekelingen. Hij vervoert materiaal dat in elkaar geschoven is waardoor niemand onder of in de vrachtwagen kan kruipen.

hoekvanholland“Maar als ik een vrachtwagen had met dekzeil, zou ik ook ongerust zijn. Dat weet ik nog wel toen ik wel naar Calais reed. Dan wist je dat de laatste stop Jabbeke was. Daarna moest je echt niet meer stoppen. Meer dan 85 procent kans dat je dan vluchtelingen in je wagen vrachtwagen had. Vanaf Jabbeke was het blijven rijden tot je je ticket voor de boot had afgegeven.” De chauffeur zegt zijn gezonde verstand te gebruiken. Als hij op weg naar Hoek van Holland mensen met zogeheten ‘big shoppers’ ziet staan, stopt hij gewoon niet meer. “Maar dat is me nog niet overkomen.” De Fransen hebben het naar zijn idee veel te veel op zijn beloop gelaten. “Hier word je direct in de kraag gevat en uitgezet.” Bij het vertrek van zijn boot wachten in Hoek van Holland enkele Albanezen op een terugtocht naar Albanië en niet op de boot naar Groot-Brittannië.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer