Jonge chauffeurs onderschatten invloed xtc achter het stuur • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Jonge chauffeurs onderschatten invloed xtc achter het stuur

Jonge mensen die xtc hebben gebruikt, onderschatten de invloed van de drug en stappen te snel weer achter het stuur. Dat zegt jongerenorganisatie TeamAlert na een onderzoek onder 1460 jongeren tussen de 18 en 24 jaar. TeamAlert start daarom de campagne ‘Rij Tripvrij’.

Jonge bestuurders wachten gemiddeld acht uur na het slikken van een xtc-pil alvorens weer achter het stuur te stappen. Maar bij één xtc-pil duurt het wel 16 tot 40 uur voordat de effecten weer uit het bloed zijn, bij meerdere pillen nog veel langer. Van de jongeren die deelnamen aan het onderzoek denkt 61 procent dat ze minder dan 16 uur moeten wachten om weer aan het verkeer deel te mogen nemen.

Er zijn dus veel misverstanden over de invloed van drugs op autorijden, en dat terwijl er hoge boetes zijn voor het rijden onder invloed. Van belang dus dat ook jonge vrachtwagenchauffeurs hier van op de hoogte zijn, en daarom maar dit staatje met diverse drugs en hoelang ze gemiddeld in je bloed blijven zitten.

Tussen juli 2017 en juni 2018 betrapte de politie 1250 automobilisten die met drugs op achter het stuur zaten. De meeste bestuurders hadden cannabis gebruikt, gevolgd door amfetamine en cocaïne. In bijna 60 procent van de gevallen waren de automobilisten tussen de 18 en 30 jaar. Het Openbaar Ministerie noemde het toen “zorgwekkend dat zoveel mensen zich onder invloed van drugs in het verkeer begeven”.

Ga naar de campagnepagina van Rij Tripvrij

Bron: NOS, Team Alert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer