Kwalificatiekaart chauffeurs vervangt omwisselcertificaat code 95 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Kwalificatiekaart chauffeurs vervangt omwisselcertificaat code 95

Vanaf maandag 2 augustus jl. geeft het CBR geen omwisselcertificaat voor de code 95 meer af. Het omwisselcertificaat wordt vervangen door een kwalificatiekaart bestuurders. De RDW geeft deze kwalificatiekaart af.

Op 13 september 2021 gaat de gewijzigde Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders in. Naast inhoudelijke veranderingen komt met de wijzigingen ook het omwisselcertificaat te vervallen. Om te voorkomen dat chauffeurs pas na 13 september 2021 een kwalificatiekaart kunnen aanvragen is de RDW op 2 augustus 2021 begonnen met het afgeven van de kwalificatiekaart.

Het omwisselcertificaat kon worden aangevraagd door chauffeurs die de nascholing in Nederland volgden, maar geen Nederlands rijbewijs bezitten. Met het omwisselcertificaat kon de code 95 vervolgens in het land van oorsprong op het rijbewijs worden gezet. Het omwisselcertificaat werd echter niet in elke Europese lidstaat geaccepteerd en daarom konden sommige chauffeurs hun werk niet langer uitvoeren. De gewijzigde Richtlijn heeft daarom de kwalificatiekaart bestuurders in het leven geroepen. Met deze kwalificatiekaart mag een chauffeur, in tegenstelling tot het omwisselcertificaat dat géén geldige code 95 was, wél als beroepschauffeur werken. Aan de kwalificatiekaart zijn daarom, net als aan het rijbewijs, strenge eisen gesteld. De RDW geeft de kwalificatiekaart af en chauffeurs kunnen hem daar ook aanvragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer