Ga naar hoofdinhoud

Meeste vrachtwagenchauffeurs wonen in Zeeland (en het minst in Noord-Holland)

In Zeeland wonen gemiddeld de meeste Nederlanders met een vrachtwagenrijbewijs. Noord-Holland kent de minste vrachtwagenchauffeurs. Dit komt naar voren uit een analyse van Moby op basis van gegevens van het CBS.

Het mobiliteitsplatform deed onderzoek naar rijbewijzen in Nederland. Hierin is ook gekeken naar het aantal autorijbewijzen. In Drenthe wonen naar verhouding de meeste inwoners met een autorijbewijs. In Noord-Holland en Zuid-Holland is dit het minste. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is dit wel te verklaren. “In die provincies is beter openbaar vervoer beschikbaar. Daarnaast zijn de afstanden korter tussen huis en voorzieningen, waardoor fietsen of lopen een betere optie is. Ook de hoge parkeertarieven en de kosten van parkeervergunningen in de Randstad spelen hierbij een rol.”

Jong en oud in het verkeer

In Zeeland zijn gemiddeld de meeste jongeren in het bezit van een autorijbewijs. Limburg volgt achter Zeeland op de tweede plaats. In Zuid-Holland en Groningen wonen gemiddeld de minste jonge rijbewijshouders. “Wat mij opvalt is dat de jeugd de aanschaf van een auto uitstelt, terwijl het aantal rijbewijzen alleen maar toeneemt. Kennelijk wil de jeugd op den duur alsnog wel een auto kopen”, vervolgt de verkeersexpert.

En hoe zit het met de ouderen in ons land? In Drenthe zijn de meeste 75+ers in het bezit van een rijbewijs. Overijssel en Gelderland volgen Drenthe op die ranglijst. In Zuid-Holland en Limburg vind je de minste 75+ers met een autorijbewijs.

Forse stijging aantal rijscholen

In Nederland is het aantal rijscholen in de afgelopen tien jaar met 11 procent gestegen, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. In bijna alle provincies is die stijging te zien. Alleen in Groningen (-3 procent) en Limburg (-4 procent) daalde het aantal rijscholen. Wat opvalt is dat in Friesland de meeste nieuwe rijscholen zijn: maar liefst 23 procent meer ten opzichte van tien jaar geleden.

2 reacties op “Meeste vrachtwagenchauffeurs wonen in Zeeland (en het minst in Noord-Holland)

  • Wisse

    Ondergetekende heeft alle rijbewijzen en is geboren en getogen in Zeeland maar wil beslist geen trucker genoemd worden. Want een vrachtwagen chauffeur is iemand die dat ding op vrijdagavond in de hoek zet en een trucker is iemand die de hele zaterdag aan zijn truck gaat knutselen en poetsen…

    1. Arjan Velthoven

      Dank voor de opmerking vrachtwagenchauffeur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer