Ook Britten willen  automobilisten achter stuur vrachtwagen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Ook Britten willen  automobilisten achter stuur vrachtwagen

Enkele weken geleden liet het Duitse ministerie voor verkeer al weten te overwegen om bestuurders met een B-rijbewijs lichte vrachtwagens te laten besturen, nu zijn ook de Britten van plan om dat in ieder geval te onderzoeken.

Het Department for Transport (DoT) heeft een internetconsultatie gestart om te zien of op deze wijze het chauffeurstekort, dat ook de Britten plaagt, op te lossen is.  De op 5 augustus gestarte consultatie houdt in dat de regering op zoek is naar gegevens over de voordelen van een wijziging van het huidige programma voor het rijbewijs van chauffeurs – namelijk de vermindering van een pre-Brexit EU-eis voor het behalen van een C1-rijbewijs voor het besturen van voertuigen van meer dan 3,5 ton.

De Britse regering zegt dat het DoT hoopt dat meer vrachtwagenchauffeurs de supply chains zou ontlasten en economische groei te stimuleren.

Momenteel is het voor automobilisten in het Verenigd Koninkrijk verboden om zonder een speciaal rijbewijs (het zogenaamde C1-rijbewijs) een voertuig te besturen dat zwaarder is dan 3,5 ton. Dit verbod werd vóór Brexit door de EU opgelegd, hoewel het in het VK niet geldt voor rijbewijzen die vóór 1997 zijn afgegeven.

Op dit moment vereist een C1-rijbewijs – waarmee een voertuig tot 7,5 ton mag worden bestuurd – een medische keuring, een verlenging om de vijf jaar (met een ondertekend gezondheidsrapport voor iedereen die ouder is dan 45 jaar) en extra praktische en theoretische tests dan een gewoon rijbewijs.

Het DoT heeft specifieke gebieden genoemd waarvoor het informatie zoekt, waaronder:

  • de vraag of bestuurders met een gewoon rijbewijs extra recht moeten krijgen op een C1-rijbewijs
  • de vraag of bestuurders die een gewoon rijbewijs hebben, recht moeten krijgen op een minibusrijbewijs (D1)
  • de invoering van een formeel instructeursprogramma of opleiding, en hoe dit verplicht kan worden gesteld, alsmede
  • de invoering van een formeel register van instructeurs, met gepubliceerde slagingspercentages

Transportminister Grant Shapps schreef in een brief aan parlementsleden: “Er is geopperd dat nu het VK de Europese Unie heeft verlaten, we misschien alle autobestuurders – niet alleen diegenen die hun examen vóór 1 januari 1997 hebben afgelegd – het recht willen geven om deze grotere voertuigen te besturen zonder dat daarvoor een nieuw examen nodig is.”

“Veranderingen in de rijbewijscategorieën zouden een groter aantal bestuurders kunnen opleveren”, voegde hij eraan toe. “Ik ben graag bereid dit idee te onderzoeken en na te gaan hoe dit in de praktijk kan werken – zonder in dit stadium toezeggingen te doen over wetswijzigingen.”

De periode van de internetconsultatie begon donderdag 5 augustus en loopt tot 28 oktober.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer