Stakingsdreiging om werknemerspremie in Belgische transportsector • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Stakingsdreiging om werknemerspremie in Belgische transportsector

Een extra premie voor werknemers in de transport- en logistieke sector in deze crisis, dat leek de vakbonden in België wel een mooi idee. Maar werkgeversfederaties zien dat helemaal niet zitten. “De sector staat het water aan de lippen, er is helemaal geen ruimte voor extra uitgaven!”, aldus Febetra. De vakbonden hebben nu een stakingsaanvraag ingediend.

De werkgeversfederaties en de werkgevers in de transport- en logistieke sector hebben volgens Febetra bijzonder veel waardering voor de arbeiders die nog steeds aan de slag zijn en zich dagelijks inzetten, om de rekken in de warenhuizen gevuld te krijgen, de ziekenhuizen en apotheken van voldoende voorraad te voorzien en een gedeelte van de economie en logistieke keten draaiende te houden. De werkgevers in de sector worden evenwel zelf geconfronteerd met sterk terug vallende volumes. Zelfs in de periode waarin vele burgers aan het hamsteren sloegen, was er volgens Viapass al 30 procent minder vrachtverkeer. Het stilvallen van vele sectoren en de sluiting van de meeste winkels, zal dit percentage alleen maar aangewakkerd hebben en naar een dramatisch hoog cijfer gebracht hebben. Dit reeds dramatisch hoog cijfer, verbergt in werkelijkheid ook nog een andere realiteit, met name dat vele vrachtwagens niet maximaal beladen kunnen worden en vaak nutteloze lege kilometers moeten afleggen en dus vaak met verlies rijden. Bijkomende kosten voor extra veiligheid, meer verzuim, overuren, thuiswerken en een langere betaaltermijn van facturen zorgen er volgens Febetra voor dat elk rendement momenteel vervalt.

“Het zal dan ook niemand verwonderen dat de werkgeversfederaties, op premievraag van de vakbonden, gezien er natuurlijk van overheidswege ook tal van maatregelen zijn genomen voor de werknemers die niet verder kunnen werken, negatief dienden te antwoorden. De ondernemingen in de sector kunnen bijkomende premies of vergoedingen onmogelijk financieel dragen. De vakbonden hebben het verkeerd voor: de transport en logistieke sector heeft niet dezelfde mogelijkheden als de distributiesector”, aldus Febetra.

De vakbonden hebben een stakingsaanvraag ingediend en die bleef ook na een overleg afgelopen maandang staan. De werkgevers in de transportsector roepen dan ook nogmaals de verschillende overheden op maatregelen te nemen om op een duurzame wijze de sector te ondersteunen, bijvoorbeeld door het vrijstellen van de wachttijden van RSZ en fiscale heffingen, zodat ook de werknemer dit direct in zijn loonafrekening kan voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer