Ga naar hoofdinhoud

Sterke afname aantal mensen met ‘groot rijbewijs’

Het aantal personen met een vrachtauto- of busrijbewijs is de afgelopen jaren afgenomen. Op 1 januari 2018 beschikken 580 duizend personen over een Nederlands vrachtautorijbewijs. Dit zijn er bijna 13 procent minder dan in 2014. Bij de personen met een busrijbewijs was de daling nog groter. Sinds begin 2014 nam hun aantal af met 22 procent, tot 285 duizend. Dat meldt het CBS.

Zowel bij houders van een vrachtautorijbewijs (C) als bij houders van een busrijbewijs (D) is er sprake van een sterke vergrijzing: respectievelijk 62 en 92 procent is 50 jaar of ouder. Het aandeel jongeren is klein. Minder dan 1 procent van de busrijbewijsbezitters en minder dan 6 procent van de vrachtautorijbewijsbezitters is jonger dan 30 jaar.

In totaal hebben ruim 11 miljoen mensen een Nederlands autorijbewijs. Dat is 81 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder. Het autorijbewijsbezit is het hoogst onder vijftigers. Van deze leeftijdsgroep bezit 90 procent een autorijbewijs. Jongeren en ouderen hebben minder vaak een rijbewijs.

3 reacties op “Sterke afname aantal mensen met ‘groot rijbewijs’

 • Zever

  Zelfde gaat ook op voor het motorrijbewijs.

  Het wordt steeds gecompliceerder en met het afschaffen van de dienstplicht worden er in het leger ook minder rijbewijzen vergeven..

 • Theobald Bruns

  Met vergrijzing van de chauffeurs verschuift dit probleem verder. Bovendien is er een generatie die er totaal niet op wilt rijden.. 1+1=

 • Rob Hijmans

  Logisch,
  Je wordt bijna overal als een hond behandeld, de lonen zijn ook niet meer zoals voorheen, de wegen zijn overvol met wat uit het oosten komt, de Europese regelgeving wordt in ieder land anders gehanteerd en de boetes zijn gewoon schreinend.
  Het is voor ons Nederlanders een uitstervend beroep.
  Het is dus logisch dat er voor dit vak steeds minder animo is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer