Tweede Kamer: ‘Terrassen weer open, maar wegrestaurants blijven dicht’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Tweede Kamer: ‘Terrassen weer open, maar wegrestaurants blijven dicht’

Een wegrestaurant of truckersrestaurant is géén bedrijfsrestaurant en dus kunnen deze nog niet weer open. Een motie daartoe van Tweede Kamerleden Caroline van der Plas (BBB) en Wybren van Haga (FvD) haalde donderdag geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Het kabinet is van plan vanaf 28 april weer versoepelingen door te voeren in het coronabeleid. Nederlanders mogen dus weer eten op terrassen van cafés en restaurants. Winkelen en funshoppen mag ook weer. Dan kunnen chauffeurs toch ook wel weer terecht in heropende wegrestaurants, dachten Van der Plas en Van Haga, en dienden een motie daartoe in. Daarin schrijven zij: “De aanvoer van dit voedsel, deze dranken en van alle goederen die naar ons toe worden gebracht, kan alleen plaatsvinden dankzij onze hardwerkende truckchauffeurs. Transport gaat dag en nacht door. Wegrestaurants en truckersrestaurants zonder reguliere gasten kunnen  – net als bijvoorbeeld in Frankrijk en Duitsland is gebeurd – kunnen worden aangemerkt als bedrijfsrestaurants en kunnen dus als zodanig open kunnen zijn, zoals ook ons bedrijfsrestaurant in de Tweede Kamer en andere bedrijfsrestaurants, open zijn. Wegrestaurants blijven echter, ondanks de versoepelingen, nog steeds gesloten. Chauffeurs worden stelselmatig vergeten en brengen nog altijd hun werkdagen en -nachten in eenzaamheid door in een kleine cabine, zonder tafel en stoel en zonder douchefaciliteiten, wat arbotechnisch ontoelaatbaar is. De Gezamenlijke Nederlandse Wegrestaurants hebben een protocol geschreven waarmee strikt en alleen de beroepschauffeur recht heeft op eten bij hen binnen. Chauffeurs hebben ook sociale contacten nodig om geestelijk gezond te blijven en ons zo kunnen blijven voorzien van onze goederen, voedsel en dranken. Daarom verzoeken wij het kabinet, een uitzondering te maken voor wegrestaurants en truckersrestaurants, zodat die beroepschauffeurs, op vertoon van hun chauffeurspas, kunnen toelaten om – de coronamaatregelen in acht nemend – te eten en waar mogelijk te douchen.”

Foto: Tweede Kamer

Dit pleidooi vond echter geen gehoor bij de partijen VVD, D66, CDA, PvdA, PvdD, Volt en BIJ1. De stemmen voor waren onvoldoende voor een Kamermeerderheid, waarmee de motie is verworpen.

2 reacties op “Tweede Kamer: ‘Terrassen weer open, maar wegrestaurants blijven dicht’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer