VIDEO – Een vrachtwagen besturen? Dat doe je van achter een bureau • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Een vrachtwagen besturen? Dat doe je van achter een bureau

Op het festival SXSW heeft tech-onderneming Einride laten zien hoe haar autonome Pod op afstand kan worden bestuurd. De bestuurder van de Pod zit dan gewoon achter een bureau.

Op SXSW liet Einride vrachtwagenchauffeur Tiffany Heathcott debuteren als ‘Remote Pod Operator’. Het inzetten van ‘chauffeurs op afstand’ zal volgens Einride een verschuiving teweegbrengen in de manier waarop mensen een rol spelen in de inzet van autonome voertuigen in het transport, waardoor een sterke veiligheidscase mogelijk wordt die vanaf dag één schaalbaar is voor vervoerders en verladers die op zoek zijn naar het automatiseren van hun transportvloot.

De Remote Pod Operators zullen een Einride Pod observeren en ondersteunen die in de automatische rijmodus werkt om ervoor te zorgen dat ze optimaal en veilig rijden. Gezien de autonome mogelijkheden van de pods, zullen de operators de voertuigen niet besturen, maar in plaats daarvan in staat zijn om operationele ondersteuning te bieden aan meerdere pods tegelijk via hun Automated Driving Systems, waardoor verdere efficiëntie wordt gecreëerd die uiteindelijk een grotere autonomie mogelijk zal maken. In tegenstelling tot het conventionele vrachtwagenvervoer zal het rijden op afstand volgens Einride veiliger zijn, regelmatiger verlopen en een gastvrijere werkomgeving voor de bestuurders opleveren.

“Terwijl we onze autonome en elektrische oplossingen blijven opschalen, wisten we dat we ook moesten kijken naar de banen die nodig zijn om een veilige en schaalbare implementatie te ondersteunen en we zagen een gat in de markt voor dit soort functies”, zegt Robert Falck, CEO en oprichter bij Einride. “Wij geloven dat autonoom rijden niet gelijk staat aan het verliezen van de inzet van mensen. Wij geloven in het tegenovergestelde. De technologie wordt juist sterker met het gebruiken van mensen. We zijn toegewijd aan het creëren van een veiligere uitrol van onze autonome en elektrische technologie met deze bediening op afstand.”

Om Remote Pod Operator bij Einride te worden, doorlopen de operators een volledig trainingsprogramma dat is opgesteld en geaccrediteerd door personeel van Einride. Het eerste proces in zijn soort omvat een training onder toezicht met de Einride Pod en het Remote Pod Operation Station, waarbij de operators worden getraind en getest op alle verschillende bedieningsmodi en veiligheidsprotocollen. Alle operators van Remote Pods in de VS moeten ook beschikken over een C-rijbewijs, naast concrete rijervaring met vrachtwagens.

“Toen ik de kans kreeg om met Einride samen te werken in deze nieuwe rol, zag ik dat dit een van de grootste stappen was die ik kon nemen om een betere en duurzamere toekomst te creëren voor de volgende generatie en de planeet,” zegt Tiffany Heathcott, Remote Pod Operator bij Einride. “Zodra andere vrachtwagenchauffeurs in staat zijn om te zien wat de remote benadering van de scheepvaart voor hen kan betekenen, zowel op professioneel als persoonlijk niveau, ben ik ervan overtuigd dat meer en meer zullen willen deelnemen aan het creëren van blijvende verandering.”

Het team van Remote Operators is al uitgebreid achter Heathcott en zal blijven schalen naast de groeiende autonome operaties die Einride levert aan klanten, zowel in de VS als in Zweden. Na de officiële Amerikaanse uitbreiding in november van 2021 heeft Einride een regionaal kantoor geopend in Austin, met plannen om officieel een Amerikaans hoofdkantoor te vestigen in New York. Regionale kantoren in de Bay Area en Los Angeles zullen later in 2022 worden geopend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer