VIDEO - Meer dan 20 tips over mensensmokkel na Opsporing Verzocht • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Meer dan 20 tips over mensensmokkel na Opsporing Verzocht

Een item over mensensmokkel in Opsporing Verzocht heeft woensdagavond meer dan 20 tips, waaronder enkele zeer interessante, opgeleverd. Dat meldt de politie, die specifiek vrachtwagenchauffeurs oproept alert te zijn op verdachte situaties.

Vluchtelingen zonder documenten krijgen vaak hulp van mensensmokkelaars. Mensensmokkel is strafbaar en de Marechaussee en de politie controleren ondanks de open grenzen regelmatig op smokkelaars. Volgens de meest recente cijfers komen zo’n 300 vluchtelingen per dag aan in Nederland. Alleen al in oktober hielden de Marechaussee en Nationale Politie in Nederland meer dan 30 mensen aan op verdenking van mensensmokkel. Soms op heterdaad, soms na langdurige onderzoeken.

De meeste vluchtelingen komen Nederland binnen met de vrachtwagen of met de trein. Daarom controleert de Marechaussee de laatste tijd vaker en strenger op stations en langs de grens. Parkeerplaatsen en stations zijn bij uitstek de plaatsen waar je vluchtelingen samen met hun smokkelaar kunt tegenkomen.

grenscontrole_vluchtelingen2De politie zoekt met name de hulp van mensen die veel onderweg zijn, bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, automobilisten, forensen en conducteurs. Juist op parkeerplaatsen langs de snelweg en op bus- treinstations verzamelen de groepjes vluchtelingen zich. Vaak in het bijzijn van de smokkelaar. Bij het zien van zulke groepen heeft één persoon duidelijk de leiding en is zichtbaar dat de groep van hem of haar afhankelijk is, doordat hij of zij bijvoorbeeld Engels praat, de weg wijst en vervoersbewijzen koopt en dergelijke.

Een deel van de vluchtelingen komt Nederland binnen met nagellak op met name hun pink. Dat is een heel concreet spoor van mensensmokkel, want die kleur geeft aan dat ze waarschijnlijk gesmokkeld zijn door een smokkelorganisatie. Er is duidelijk een verschil tussen normaal gelakte nagels en de verschillende kleuren die de mensensmokkelaars per hand gebruiken. Juist groepjes mensen met dit soort nagellak kunnen opvallen.

Tips doorgeven kan via:  Landelijke Eenheid: 0800 – 6070 (gratis) of Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 (gratis), maar je kunt ook het online tipformulier invullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer