Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Politie beboet appende chauffeurs vanuit touringcar

Het is een van de grootste ergernissen in het verkeer en het is ook nog eens heel gevaarlijk: het gebruik van smartphones achter het stuur. Om die reden controleert Politie Oost-Nederland deze week op afleiding tijdens het rijden. En dat doen agenten op een bijzondere manier: vanuit een touringcar. En het werkt. Dinsdag en woensdag werden in Gelderland en Overijssel werden honderden bestuurders aan de kant gezet die achter het stuur zaten te appen, of zich op een andere manier door hun telefoon lieten afleiden.

“In een touringcar zit je hoog en daardoor kunnen we ook vrachtwagenchauffeurs te controleren”, zegt Hans Bijkerk van Team Verkeer. Dinsdag en woensdag reed de bus met agenten over de snelwegen in Overijssel en Gelderland. “De bus werd gevolgd door collega’s in onopvallende auto’s. Als we een vrachtwagenchauffeur met zijn smartphone achter het stuur zien, geven we dit door en die persoon wordt dan door de collega’s staande gehouden en bekeurd.”

Controle op deze manier is uniek voor Oost-Nederland en is uitvoerig getest door het team. “Vanuit een auto vrachtwagenchauffeurs controleren is heel lastig. Nu we op gelijke hoogte zitten, kunnen we veel beter zien of chauffeurs zich laten afleiden door hun telefoon”, aldus Bijkerk. En dat is terug te zien in de resultaten van eerdere testdagen. Toen werden 440 chauffeurs aan de kant gezet. Naast een bekeuring kreeg de bestuurder ook uitleg over het gevaar die het gebruik van de smartphone achter het stuur met zich mee brengt. “Het effect is niet alleen een bekeuring, maar ook bewustwording van het gevaar voor je medeweggebruikers. Als we dat kunnen bereiken, is het voor ons effectief. We blijven dus doorgaan met deze controles. Binnenkort staat de volgende gepland.”

 

3 reacties op “VIDEO – Politie beboet appende chauffeurs vanuit touringcar

 • Eddy

  Deze methode word in Duitsland al lang toe gepast en is een goede zaak
  Als je een vrachtauto inhaalt dan hebben ze wel 2 mobieltjes op het stuur liggen
  en vooral die buitenlanders

 • Mj

  Goed idee…maar controleer dan ook gelijk de kleinere auto’s…

 • W.Janssen

  Leuk die controles, maar word het rijden zelf dan niet zo geest dood gemaakt dat de chauffeur dan helemaal niks meer hoeft te doen. Vroeger moesten we nog schakelen, gas geven, sturen, afstand bewaren, route plannen, af en toe inhalen. Nu mogen wij niks meer. Wie wilt er nou nog als een zombie achter het stuur zitten te sturen tussen de lijnen, met minder dan 15 euro bruto per uur? De nieuwe generatie wilt geen dagen maken van 15 uren per dag. Ik zeg “werkgevers, bedankt”. Jullie hebben de transport zelf omzeep geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer