Chauffeurstekort loopt op naar ruim 10.000 vacatures • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Chauffeurstekort loopt op naar ruim 10.000 vacatures

De arbeidsmarkt in de sector transport en logistiek toont verder herstel in het tweede kwartaal van 2021 maar ligt tegelijk in een absolute spagaat. Het aantal vacatures voor chauffeurs is afgelopen zomer verder toegenomen tot circa 10.400. Dat blijkt uit de meest recente Sectormonitor.

Niet alleen het aantal vacatures stijgt, ook het aantal werkgevers stijgt. De omzet groeit stevig in het goederenvervoer en de logistieke dienstverlening. Vorig jaar was er door de coronacrisis nog sprake van omzetverlies. Ondernemers geven aan dat zij in de komende drie maanden een toename van hun personeelsbestand en een verbetering van het economisch klimaat verwachten. Het herstel begint wel te knellen: bijna de helft van transportondernemers zegt last te hebben van een tekort aan personeel. Ook loopt de uitstroom naar pensioen op.

In de Sectormonitor worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer. De cijfers gaan naast het afgelopen kwartaal, ook deels over het lopende kwartaal, om goed aan te sluiten bij de actuele ontwikkelingen. De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en is mede mogelijk dankzij SOOB.

STL: “De bewegingen in de economie en de sector transport en logistiek gaan bijna gelijk op. Ook onze bedrijfstak zit sinds begin dit jaar weer in de lift. In het eerste kwartaal 2021 was er een omzetgroei in het beroepsgoederenwegvervoer van +18,7 procent en in logistieke dienstverlening +20,4 procent. Vorig jaar hadden de branches last van contactbeperkende maatregelen en daalde de omzet. Wel werd een aantal deelmarkten of typen vervoer minder geraakt door de coronacrisis dan andere. De omzet lag in het 2e kwartaal weer boven het niveau van voor de coronamaatregelen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar personeel toe en loopt de arbeidsmarktkrapte op.”

Transportondernemers zijn per saldo positief over het economisch klimaat en de personeelssterkte: er zijn (begin Q3) meer ondernemers die komende 3 maanden een toename van hun personeelsbestand verwachten dan ondernemers die een afname verwachten (19,5 procent van transportondernemers verwacht een toename en 4 procent een afname).

Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs en andere werknemers in transport en logistiek is verder toegenomen en ligt in juli en augustus op een hoog niveau. Er zijn circa 10.400 vacatures voor chauffeurs en 15.300 voor logistiek medewerkers in juli en augustus. De arbeidsmarkt voor chauffeurs is zeer krap.

Het aandeel beroepsgoederenvervoerders dat (begin Q3) een belemmering ervaart door personeelstekort neemt fors toe ten opzichte van voorgaande kwartalen (46 procent begin Q3 tegen 23 procent begin Q2). Volgens het CBS is een personeelstekort momenteel de meest ervaren belemmering binnen de verschillende bedrijfstakken in NL (2021).

De instroom van werknemers in de WW is een stuk lager dan vorig jaar. In juli stroomden 144 chauffeurs en 199 transportplanners en logistiek medewerkers de WW in, tegen 291 en 542 in juli 2020. Kort na de uitbraak van de coronacrisis in april 2020 piekte de instroom. De instroom in WW werd volgens UWV (2021) in de periode vanaf mei 2020 gedempt door de steunmaatregelen van de Overheid (NOW-regelingen).

Ontwikkelingen ten aanzien van werknemers en werkgevers aangesloten bij SOOB/PFV:

 • Het aantal bedrijven neemt toe ten opzichte van een jaar eerder (7.192 bedrijven in 2021-Q2 tegen 6.924 in 2020-Q2). Het totaal aantal bedrijven in Nederland nam in 2020 ook toe tijdens de coronacrisis. Dit hangt volgens CBS deels samen met het relatief lage aantal bedrijfsopheffingen. De steunmaatregelen van de Overheid zouden hierbij een rol kunnen spelen (CBS, 2021).
 • Het aandeel oproepkrachten en parttimers stijgt, zowel onder chauffeurs als niet-chauffeurs. Het aandeel oproepkrachten neemt toe tot 20 procent (was 18 procent in dezelfde periode jaar eerder) en het aandeel parttimers stijgt tot 30 procent (was 28 procent in 2020-Q2).
 • Het aantal faillissementen ligt in 2021-Q2 lager dan jaar eerder (15 bedrijven in 2021-Q2 tegen 19 in 2020-Q2). Volgens het CBS ligt het totaal aantal faillissementen in Nederland vanwege de coronasteunmaatregelen momenteel op een historisch laag niveau.
 • Het totaal aantal werknemers bedraagt 163.283 in 2020-Q2. Begin 2021 stijgt het aantal werknemers grotendeels door aansluiting nieuwe werkgever bij Pensioenfonds Vervoer. De instroom van het totale aantal werknemers ligt in 2021-Q2 op een hoger niveau en uitstroom op een lager niveau dan een jaar eerder. De leeftijdspiek ligt bij de instroom op 21 en bij de uitstroom op 66 jaar. Het aantal chauffeurs dat in- en uitstroomt ligt op een hoger niveau: in 2021-Q2 stromen 2.571 chauffeurs de sector in en stromen er 2.204 uit (tegen 1.975 instroom en 2.098 uitstroom in 2020-Q2).
 • Het aantal chauffeurs was in 2020 stabiel; nu is er weer een toename (91.179 in 2021-Q2, +1,2 procent t.o.v. jaar eerder).
 • De gemiddelde leeftijd van werknemers die niet-chauffeurs zijn daalt tot 39,7 jaar en de gemiddelde leeftijd van chauffeurs loopt verder op tot 44,9 jaar.

7 reacties op “Chauffeurstekort loopt op naar ruim 10.000 vacatures

 • c de groot

  ook een beetje eigen schuld vd sector. Zolang het BOVAGkartel de onzinnige code 95 blijft beheren is het voor de partimer niet rendabel om bvb een dag in de week te gaan rijden. zo zitten duizenden partime chauffeurs thuis. de man ook 40 jaar alle rijbewijzen.
  CCV-B nog gedaan, maar code 95 niet, mij te duur. moet eerst een jaar rijden voor terugverdiend. sector regel zelf de code 95 en omzeil BOVAG

  1. Mark

   Dat noem ik aanstellerij. Code 95 kost je misschien 200,- per jaar. Dat is 2 dagen werken. Ik geef toe dat het geldklopperij is maar het is best te betalen ook voor parttimers.

 • Stickie

  Tja dat zal ook wel zo blijven zolang je met normale werk week zeg maar 38-40 uur niet fatsoenlijk de kost kunt verdienen gaan er niet veel over nadenken om trucker te worden dat snap ik ook nog wel.
  Verder word je ook helemaal gestoord van alle regels dat is ook niet leuk meer 15 of 20 minutes voordat je thuis bent nog half uur of 3/4 uur pauze moet nemen of niet eens thuis kunnen komen waanzin.

  Wat ik verder ook zie dat bedrijven met beetje mooi materiaal minder problemen hebben met chauffeurs dat doet toch wel iets voor de meeste chauffeurs.
  Snap ik ook wel tis soms ook geen gezicht een bijvoorbeeld, een standaard witte MAN zonder zonneklep. Er zullen er ook genoeg zijn die het niks interesseren maar meer als de helft is er wel gevoelig voor.

  1. Mark

   Misschien heeft die wel geen zonneklep maar wel een veel hoger salaris.

   De meeste chauffeurs zijn als een kind zo blij met een zonneklep, gordijntje en een lichtgevende luchtverfrisser dat ze blijven rijden voor een salaris waar een student nog nieteens voor gaat afwassen.

 • Planner

  Tja, betaal eens gewoon wat een Chauffeur waard is, en stop met die truckjes, zoals nieuwe instroom gelijk enkele treden lager te zetten.
  Of maar te roepen : geen 9 tot 5 mentaliteit tegen chauffeurs.
  Niemand staat te springen om van 06:00 uur tot 18:00 te jakkeren tegen een zeer laag uurloon.
  Werkgevers dit hebben jullie aan jezelf te danken !

 • Rob

  Gewoon betalen klaar . Werk is slecht

  1. Mark

   De lonen zullen nooit flink omhoog gaan omdat dit bij chauffeurs geen zin heeft.

   Werkgevers gaan wel meer uitgeven om aan personeel te komen maar dat geld gaat niet naar chauffeurs zelf maar naar werving en opleiding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer