Ga naar hoofdinhoud

Crisis verdiept zich

De economische crisis slaat in alle hevigheid toe in het Nederlandse bedrijfsleven. Het aantal faillissementen in januari en februari lag 57 procent hoger dan vorig jaar. Steeds meer sectoren volgen de transportsector en krijgen te maken met een daling van de omzet, minder orders en een lagere winstgevendheid. Over de nabije toekomst zijn de meeste ondernemers somber. Er zijn echter ook positieve geluiden over voorzichtig herstel.

recessie_schemaDe verdieping van de crisis komt naar voren uit een enquête onder vierduizend ondernemers die Kamer van Koophandel Nederland maandag naar buiten heeft gebracht. Daarbij werd samengewerkt met de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid.

Het bedrijfsleven is veel pessimistischer dan eind vorig jaar, toen al zorgen werden uitgesproken over de economische vooruitzichten. Een kwart van de ondervraagde ondernemers gaat er nu vanuit dat de omzet in het eerste kwartaal is gedaald. Bijna een derde heeft minder orders binnengekregen.

De omslag heeft zich heel snel voltrokken. Opvallend is dat een derde van de ondernemers zegt nog geen maatregelen te hebben getroffen om de crisis te bestrijden. Ongeveer 20 procent van ondervraagden heeft tijdelijk personeel de deur uitgezet, bij maar 4 procent is er sprake van het schrappen van vaste banen.

Eind vorig jaar voelden vooral de industrie en de transportsector de crisis. Nu zijn daar eigenlijk alle andere sectoren bijgekomen, zo blijkt uit de enquête. De industrie en de horeca hebben de omzet het hardst zien teruglopen, gevolgd door de transportbedrijven en de bouw.

Het verslechterde economische klimaat uit zich ook in een toenemend aantal faillissementen. In de eerste twee maanden van dit jaar werden in het handelsregister 1159 faillissementen genoteerd, 57 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd zien de Kamers van Koophandel dat minder mensen een onderneming starten. Ook besloten meer ondernemers hun bedrijf op te heffen.

Tegenover de resultaten van de enquête staat Ben Bernanke. De voorzitter van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, ziet de eerste tekenen van economische opleving. Volgend jaar zet het herstel in. Bernanke zei dat in een interview dat zondagavond in de Verenigde Staten is uitgezonden.

Bernanke sprak van enkele hoopgevende signalen die wijzen op een opleving. Hij waarschuwde dat er pas echte vorderingen kunnen worden gemaakt als er “politieke wil is om de problemen op te lossen”. Bernanke verwees mogelijk naar Republikeinse critici van de plannen van de Amerikaanse president Barack Obama.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer