DAF bouwt Europees marktaandeel uit naar 17,5 procent • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DAF bouwt Europees marktaandeel uit naar 17,5 procent

Het gaat DAF Trucks goed voor de wind na de introductie van de XF, XG en XG+. In het tweede kwartaal van 2022 wist DAF haar marktaandeel in Europa verder uit te bouwen naar 17,5 procent. In de eerste drie maanden van 2022 steeg het ook al van 16 naar 17 procent. DAF’s moederbedrijf Paccar liet een winststijging van 45 procent noteren.

“Paccar rapporteert een record aan omzet- en winstcijfers over het tweede kwartaal van 2022 dankzij een toegenomen aantal afgeleverde trucks, excellente bruto winstmarges en recordresultaten van Paccar Parts”, aldus Preston Feight, chief executive officer.  Paccar behaalde in het tweede kwartaal een nettowinst van 720,4 miljoen US dollar, een stijging van 45 vergeleken met de 495,5 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. De netto-omzet uit verkoop en financiële dienstverlening bedroeg in het tweede kwartaal 7,16 miljard dollar, vergeleken met 5,84 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2021. De brutomarge die Paccar realiseerde op onder meer truck en onderdelen kwam uit op 14,4 procent, afgezet tegen de 13,5 procent in dezelfde periode vorig jaar. Over het eerste halfjaar rapporteerde Paccar een nettowinst van 1,32 miljard US dollar, vergeleken met 966,3 miljoen dollar in de eerste zes maanden van vorig jaar. De netto-omzet uit verkoop en financiële dienstverlening voor de eerste zes maanden van 2022 bedroeg 13,63 miljard US dollar, vergeleken met 11,69 miljard dollarvorig jaar.

“DAF’s nieuwe range premium trucks genereert een grote vraag en zorgt er daarmee voor dat DAF’s Europese marktaandeel in het zware segment sinds begin dit jaar is gestegen tot 17,5 procent”, aldus DAF president Harry Wolters. “De nieuwe DAF-trucks leveren de hoogste brandstofefficiëntie in de branche, wat aantrekkelijk is voor onze klanten die te maken hebben met hogere brandstofkosten.” Naar verwachting zal de markt voor zware trucks in Europa dit jaar uitkomen op 270.000 tot 300.000 voertuigen. DAF is overigens voor dit jaar volledig uitverkocht en vult ook de orderboeken voor 2023 al aardig goed.

Paccar merkt in haar kwartaalrapport op dat een DAF CF Electric de eerste batterij-elektrische zware vrachtwagen was die de top bereikte van de Grossglockner; de hoogste bergpas van Oostenrijk. John Rich, Chief Technology Officer: “De DAF CF Electric toont Paccar’s leiderschap op het gebied van batterij-elektrische voertuigen. Paccar heeft dit jaar de productie van elektrische voertuigen verhoogd. Het orderboek is enkele honderden elektrische voertuigen groot.”

Eén reactie op “DAF bouwt Europees marktaandeel uit naar 17,5 procent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer