Ga naar hoofdinhoud

DAF: ‘Loonsteun overheid is in Nederland gebleven’

DAF Trucks heeft van de Nederlandse overheid zo’n 49 miljoen euro aan loonsteun ontvangen via de NOW-regelingen, maar dat heeft niets te maken met de dividenduitkeringen van moederbedrijf Paccar Inc. De loonsteun van de Nederlandse overheid is gewoon in Nederland gebleven, aldus DAF in reactie op berichtgeving van NOS.

NOS hield de 49 miljoen euro die DAF Trucks in Nederland als steun ontving tegen de naar schatting 576 miljoen euro die moederbedrijf Paccar Inc. als dividend uitkeerde aan aandeelhouders.

Nederlandse bedrijven mogen geen winst uitkeren aan aandeelhouders, eigen aandelen inkopen of bonussen uitbetalen als zij vanaf juni loonsteun hebben gekrege, maar de Nederlandse overheid besloot eerder dat die regel niet op gaat voor buitenlandse moederbedrijven. DAF vindt het begrijpelijk dat Paccar winst heeft uitgekeerd:  “Het vertrouwen van aandeelhouders in de onderneming is belangrijk en daar hoort een stabiel dividendbeleid bij”, aldus een woordvoerder tegenover NOS.

DAF president Harry Wolters zei al eerder tegen TTM.nl dat de steun gebruikt is voor de werkgelegenheid in Nederland en toonde zich dankbaar tegenover de Nederlandse overheid. “Wat niet onderschat mag worden is de waarde van de NOW-regeling. Toen bij ons de productie stil lag, gaf dat veel onzekerheid bij medewerkers. Als je dan met NOW1 en NOW2 kan bewerkstelligen dat financieel alles in orde is, geeft dat veel rust. Daar ben ik onze overheid erg dankbaar voor. Ook omdat het de supply chain sterk maakt. Als een leverancier anders niet meer kan of wil leveren, dan ben je verloren. Dan was de ellende niet te overzien geweest.” Wolters gaf in dat gesprek ook aan dat de NOW-regeling aan strenge voorwaarden is gebonden en dat er ook achteraf audits kunnen worden uitgevoerd op bestedingen van de overheidssteun.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer