DAF verhoogt marktaandeel Europa naar 17 procent • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DAF verhoogt marktaandeel Europa naar 17 procent

DAF Trucks heeft in het eerste kwartaal van 2022 haar Europese marktaandeel in het zware segment uitgebouwd naar 17 procent. Het is slechts een van de successen uit een goed eerste kwartaal voor Paccar, de moeder van DAF Trucks.

“Paccar rapporteerde uitstekende omzet- en winstcijfers over het eerste kwartaal van 2022”, aldus Preston Feight, chief executive officer. “Paccar Parts realiseerde een record kwartaalomzet en -winst doordat hun activiteiten voor klanten de inzetbaarheid van voertuigen verbeterden. Paccar Financial Services boekte een recordwinst dankzij de uitstekende kwaliteit van de portfolio, uitbreiding van de ‘business’ en de hoge prijzen voor gebruikte trucks. Ik ben erg trots op onze medewerkers en hun toewijding om onze klanten de beste producten en diensten te leveren.”

Preston Feight voegt daaraan toe: “Paccars investeringen in de ontwikkeling van voertuigen, aandrijflijnen en technologieën verhogen de winstgevendheid. De vraag van klanten naar de nieuwe zware en middelzware truckmodellen van Kenworth, Peterbilt en DAF is erg groot, aangezien klanten profiteren van de toonaangevende brandstofefficiëntie en betrouwbaarheid en het eersteklas chauffeurscomfort dat de trucks bieden. Het team van Paccar levert uitstekend werk door de uitdagingen in de aanlevering van onderdelen goed te managen. We verhogen de productievolumes in onze truckfabrieken.”

De omzet over het eerste kwartaal van 2022 nam toe tot 6,47 miljard US dollar, vergeleken met 5,85 miljard dollar in dezelfde periode van 2021. De nettowinst bedroeg in het eerste kwartaal 600,5 miljoen dollar, een stijging van 28 procernt ten opzichte de 470,8 miljoen dollar in het eerste kwartaal vorig jaar.

Harrie Schippers, president en chief financial officer: “De groei van de economie en industriële productie in de VS zal dit jaar naar verwachting goed zijn. De nieuwe Kenworth T680 en Peterbilt 579 trucks leveren de hoogste brandstofefficiëntie op de markt. Dat is aantrekkelijk voor onze klanten, die te maken hebben met hogere brandstofkosten.” Paccar verwacht dat de totale markt voor zware trucks in de VS en Canada in 2022 zal uitkomen op 260.000 tot 290.000 voertuigen.

“Door hun eersteklas kwaliteit, innovatieve, aerodynamische ontwerp en toonaangevende brandstofefficiëntie bieden de nieuwe DAF XF, XG en XG⁺ trucks, klanten bijzonder veel waarde”, aldus Harry Wolters, DAF president. “DAF heeft in het eerste kwartaal van 2022 haar Europese marktaandeel in het zware segment verhoogd tot 17 procent. Naar verwachting, zal de Europese markt voor zware trucks in 2022 tussen 270.000 en 300.000 voertuigen groot zijn.”

In Zuid-Amerika behaalde Paccar in het eerste kwartaal een marktaandeel van 6,8 procent in het zware segment. De fabriek van DAF Brasil heeft sinds de opening in 2013, 20.000 vrachtwagens geproduceerd en is onlangs begonnen met de export van vrachtwagens naar andere landen in Zuid-Amerika. De Zuid-Amerikaanse markt voor vrachtwagens in het zware segment zal dit jaar naar verwachting tussen de 125.000 en 135.000 eenheden liggen.

Met een 10 procent lager brandstofverbruik, een eersteklas afwerking en een perfect zicht voor de bestuurder, zetten de nieuwe, aerodynamische DAF XF, XG en XG⁺ trucks de concurrentie op achterstand, aldus Paccar. De DAF XF, XG en XG⁺ creëren een nieuw premium marktsegment en bieden een ongeëvenaard comfort voor de chauffeur. “De cabines van DAF worden vervaardigd in een nieuwe, ultramoderne gerobotiseerde fabriek van 42.000 vierkante meter in het Belgische Westerlo, waar de hogere kwaliteit en efficiency gerealiseerd wordt. Dat verhoogt de productkwaliteit en productie-efficiëntie”, aldus Ron Borsboom, executive director product development bij DAF. “Deze productinnovaties en productiekwaliteit dragen bij aan de winstgevendheid van DAF-klanten.”

Paccar Parts behaalde een record-kwartaalwinst vóór belastingen van 340,2 miljoen US dollar in het eerste kwartaal van 2022, 35 procent meer dan de 251,6 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. De omzet in het eerste kwartaal van 2022 bedroeg 1,39 miljard dollar, vergeleken met 1,16 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2021.

Laura Bloch, Paccar vice president en Paccar Parts general manager: “De record-resultaten van Paccar Parts worden gedreven door een hogere inzetgraad van trucks bij onze klanten en een hogere gemiddelde leeftijd van vloten.”

De 18 Paccar Parts onderdelendistributiecentra ondersteunen de meer dan 2.200 DAF, Kenworth en Peterbilt dealer- en servicelocaties bij het bieden van een toonaangevend serviceniveau. Paccar zal in het tweede kwartaal van dit jaar een nieuw distributiecentrum met een oppervlakte van ruim 24.000 vierkante meter openen in Louisville, Kentucky, om de beschikbaarheid van onderdelen voor klanten verder te verbeteren.

Paccar Financial Services (PFS) heeft een portfolio van 208.000 trucks en trailers met een totale waarde van 16,0 miljard US dollar. Dit is inclusief PacLease, een belangrijke full-service truck lease-onderneming in Noord-Amerika, Europa en Australië, met een vloot van 39.000 voertuigen.

PFS realiseerde een omzet vóór belastingen van 366,2 miljoen US dollar in het eerste kwartaal van 2022, vergeleken met 432,0 miljoen dollar in het eerste kwartaal vorig jaar. De winst vóór belastingen bedroeg over de eerste drie maanden een record van 147 miljoen dollar, 92 procent meer dan de 76,4 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal in 2021.

“PFS behaalde in het eerste kwartaal recordresultaten, dankzij de hoge kwaliteit van de portfolio, een sterke marktvraag en hoge prijzen voor gebruikte vrachtwagens”, aldus Todd Hubbard, Paccar vice president. “Door het wereldwijde tekort aan halfgeleiders, is de vraag naar gebruikte trucks toegenomen. Vervoerders en chauffeurs waarderen de vele voordelen van de gebruikte trucks van Peterbilt, Kenworth en DAF, die een uitstekende levensduur en betrouwbaarheid bieden.”

De verkoopprijzen van gebruikte Kenworth en Peterbilt trucks liggen zo’n 10 tot 20 procent hoger dan voertuigen van concurrenten. Plan is dit jaar in Madrid een nieuw DAF Used Trucks Centrum te openen.

Paccars consistente lange termijn winstcijfers, sterke balans en voortdurende focus op kwaliteit en efficiency, hebben de onderneming in staat gesteld om de afgelopen tien jaar 7,3 miljard dollar te investeren in nieuwe faciliteiten, innovatieve producten en state-of-the-art technologieën.

Dit jaar zullen de investeringen naar verwachting tussen de 425 en de 475 miljoen dollar bedragen. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling in 2022 worden geschat op 350 tot 400 miljoen dollar. Paccar verhoogt de investeringen in schone diesel- en elektrische aandrijflijntechnologieën, autonoom rijden, truck connectivity en productie- en distributiefaciliteiten van een volgende generatie. John Rich, chief technology officer: “Paccar biedt de markt 7 batterij-elektrische truckmodellen aan, waarvoor een goedgevulde orderportefeuille bestaat. Wij zijn er trots op onlangs een aantal DAF CF Electric voertuigen te hebben afgeleverd aan Amazon in het Verenigd Koninkrijk.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer