Ga naar hoofdinhoud

Daum luidt noodklok: ‘We moeten niet aan de Chinezen vastzitten’

Martin Daum, hoogste baas bij Daimler Truck, heeft zich in Duitse media bezorgd getoond over de dominantie van China als het gaat om accutechnologie. “We zijn extreem afhankelijk van China, want zij hebben bijvoorbeeld de patenten van de accutechnologie die wij willen gebruiken.”

“Chinese bedrijven hebben al de patenten, halffabrikaten en de grondstoffen”, aldus Daum. De wereldmarkt wordt voor 80 procent gedomineerd door China. “Ik denk dat het altijd moeilijk is als je afhankelijk bent van één land.  Wij zullen zelf ook zeker accu’s gaan maken, in samenwerking met partners. Maar zelfs dan zouden er Chinese patenten achter zitten. En zelfs als men de batterijen zelf produceert, ontbreken nog de voorproducten.”

Daum is echt bezorgd: “We zullen nooit zelfvoorzienend zijn op energiegebied. Duitsland heeft altijd een groot deel van zijn energiebehoefte geïmporteerd – waarom zou dat met groene energie ineens anders zijn”, aldus Daum, die wel een alternatief weet. “Waterstof kan uit vele bronnen worden verkregen”, aldus Daum. “Qua technologie en energieproductie ben je daarmee niet afhankelijk van één land.” Daimler Truck wil in de tweede helft van dit decennium in serie geproduceerde vrachtwagens met brandstofcelaandrijving op waterstof verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer