Ga naar hoofdinhoud

Een jaar na de overname: hoe gaat het eigenlijk met Draco?

Het 138 jaar oude Draco werd ruim een jaar geleden overgenomen door de voormalige bedrijfsleider/verkoper Michel van der Goot. Hij nam op 19 juli 2022 het roer over van de florerende Friese trailerbouwer. De in het afgelopen jaar doorgevoerde efficiencyslag werkt goed en de orderportefeuille is goed gevuld.

De naam DRACO staat voor Douma Rijpkema Aanhangwagens Carrosserieën en Opleggers. De door Draco gebouwde, voertuigen zijn te herkennen aan het bekende zwart-gele logo. Michel van der Goot: “Ik werk hier sinds eind 2018 en ben begonnen als verkoper. De voormalige eigenaren Bert Westerhof en Elard de Vries hadden kort daarvoor het bedrijf verkocht aan een investeerder uit Sneek. Halverwege 2021 werd ik aangesteld als bedrijfsleider en kort daarna begonnen de gesprekken over de mogelijkheden van een overname. Die werd op 19 juli 2022 bekrachtigd.”

Michel van der Goot

Draco Sneek is gespecialiseerd in maatwerk. “Waar anderen afhaken daar beginnen wij, en daardoor zijn veel collega trailerbouwers zelfs onze klanten. Vaak passen speciale oplossingen niet binnen hun productiemethode, waardoor ze die projecten bij ons neerleggen. Daarnaast zijn onze klanten vervoerders die maatwerk nodig hebben. Zo bouwen wij speciale boottrailers waarvoor we speciale, verdiepte aslichamen ontwikkeld hebben. Daarmee kunnen ook grote en hoge jachten vervoerd worden, met een minimale bodemvrijheid”,  aldus Van der Goot.

Naast opleggers voor het vervoer van jachten bouwt Draco Sneek onder andere lichtgewicht aanhangwagens voor containervervoer, LZV combinaties, ook voor België en Duitsland en uitschuifbare opleggers en aanhangwagens voor de bouwsector. “Daarnaast bestaat zo’n 55 procent van onze productie uit halffabricaten voor collega trailer- en carrosseriebouwers. Eigenlijk bouwen wij alles klant specifiek, dat is waar wij goed in zijn.” Ook het eigen Draco stuursysteem met stangen is een gewild product, onder andere voor distributietrailers. “Wij leveren jaarlijks rond een groot aantal opleggerchassis met dit stuursysteem welke ondermeer worden ingezet voor een grote, landelijke supermarktketen.”

Van der Goot: “Middels het doorvoeren van een aantal wijzigingen in het productieproces hebben we een mooie efficiencyslag gemaakt waardoor we de productie konden opvoeren met dezelfde, 25 koppige bemanning. Dat is een goed op elkaar ingespeeld team van vakmensen waarbij de ervaren medewerkers hun expertise doorgeven aan de jonge garde. Daarmee zien we de toekomst vol vertrouwen tegemoet, want we mogen ons verheugen op veel nieuw technisch talent. Wel hebben we momenteel een vacature voor een werkvoorbereider.”

De orderportefeuille van Draco Sneek zit al vol tot in 2024 en daarmee ligt het bedrijf mooi op koers volgens Van der Goot: “De toekomst ligt vol met uitdagingen op het gebied van wet- en regelgeving op ons vakgebied. Vooral veiligheid, milieu en duurzaamheid zijn onderwerpen die steeds belangrijker worden. Een voorbeeld daarvan zijn de energie-assen. Wij hebben al diverse chassis voor koelopleggers gebouwd met deze energie opwekkende assen. Daarmee wordt stroom gegenereerd voor de koelmotor, waardoor een verbrandingsmotor achterweg kan blijven. Het is een voorbeeld van het tijdig inspelen op nieuwe ontwikkelingen en regelgeving waardoor wij de toekomst vol vertrouwen tegemoet zien”, aldus Van der Goot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer