Eis van 9 jaar cel tegen eigenaar transportbedrijf voor invoer ‘fresh bananas’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Eis van 9 jaar cel tegen eigenaar transportbedrijf voor invoer ‘fresh bananas’

Negen jaar gevangenisstraf. Die straf eiste de officier van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) zojuist in de rechtbank Rotterdam tegen een 45-jarige man uit Oss. De verdenking: het medeplegen van de invoer in Nederland van 5091,1 kilo cocaïne via zijn transportonderneming in Oss, samen met anderen. Ook is een ontnemingsvordering aangekondigd.

“Verdachte heeft geen oog gehad voor de enorme maatschappelijke risico’s van zijn handelen. Gezien zijn ruim 2,5 ton in euro’s geleden verliezen door gokken, lijkt hij puur uit te zijn geweest op eigen financieel gewin.”

Het OM wil dat twee in beslaggenomen mobiele telefoons, die volgens het OM onmiskenbaar gebruikt werden voor communicatie over de invoer en het vervolgtraject van de cocaïne, worden verbeurd verklaard.

Foto ter illustratie

Het onderzoek van de Landelijke Eenheid van de politie onder gezag van het Landelijk Parket is gestart op basis van informatie op 14 februari 2018 van de Amerikaanse autoriteiten. Die informatie luidde dat er op dat moment een transport van drie containers met in totaal ongeveer 1000 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen op weg was naar Nederland. Eén van de containers was bestemd voor een bedrijf in Barendrecht, de andere twee voor een bedrijf in Ukkel, België. De containers waren geladen in Bogota, Colombia en volgens de zogenoemde ‘Bill of Lading’ zouden de containers ‘fresh bananas’ bevatten.

De containers zijn op 24 februari 2018 door de Antwerpse Douanediensten in de haven van Antwerpen gecontroleerd, in het bijzijn van verbalisanten van de Landelijke Eenheid. Bij de controle zijn pakketten met daarin verdovende middelen aangetroffen in bananendozen die op pallets stonden. In totaal is 5.091,1 kilo aan verdovende middelen aangetroffen en in beslag genomen. Het bleek om cocaïne te gaan.

Er is besloten over te gaan tot een gecontroleerde aflevering van de container. Een kleine hoeveelheid cocaïne, 1,8 gram, is door de Belgische Douane teruggeplaatst, evenals de pallets en bananendozen. De container is vervolgens netjes afgesloten en verzegeld en door de politie voorzien van onzichtbare afluisterapparatuur en camera’s. Daarna is de container naar de terminal gebracht voor verder transport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer