Ferdinand Piëch (82) overleden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Ferdinand Piëch (82) overleden

Ferdinand Piëch is overleden. De voormalig Volkswagen CEO, voorzitter van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen èn bewonderd en gevreesd automotive-icoon overleed zondagavond plotseling. Hij werd 82 jaar.

Piëch, kleinzoon van Ferdinand Porsche, nam na zijn aanstelling als CEO Volkswagen bij de hand. Hij was toen 56 jaar maar wist van het kwakkelende Volkswagen in amper negen jaar tijd weer een succesvol bedrijf te maken. Hij was een nietsontziende manager, die letterlijk iedereen aan de kant schoof die ook maar enigszins niet geloofde of niet paste in zijn vooruitgangsstrategieën. Vraag dat maar aan Bernd Pischetsrieder of aan Martin Winterkorn, die genadeloos geslachtofferd werd rond dieselgate. Zelf kwam Piëch echter ook niet ongeschonden uit de strijd. Hij werd in 2015 uit de RvC geknikkerd, samen met vrouw Ursula. Ferdinand Piëch is 82 jaar geworden. Hij laat behalve echtgenote Ursula 12 kinderen na.

De Volkswagen Groep reageert bedroefd op het overlijden van Piëch.

Hans-Dieter Pötsch, voorzitter van de raad van toezicht van Volkswagen AG: “Ferdinand Piëch heeft autogeschiedenis geschreven – als manager, ingenieus ingenieur en visionair ondernemer. Sinds de jaren zestig heeft hij de ontwikkeling van de auto als geen ander vormgegeven, de hele industrie en vooral Volkswagen vooruitgeschoven en het bedrijf getransformeerd tot een wereldwijde mobiliteitsgroep. Ons bedrijf en zijn mensen zijn professor Piëch veel verschuldigd. Met diep respect buigen we voor zijn levenswerk. We rouwen met zijn familieleden. En we zullen hem en zijn levenswerk altijd in eervolle herinnering houden.”

Dr. Herbert Diess, CEO van Volkswagen Aktiengesellschaft: “Ferdinand Piëch was gewaagd, ondernemend consistent en technisch briljant. Als jonge ingenieur heeft hij van Porsche een merk gemaakt in de autosport door legendarische voertuigen zoals de 917 en de overwinning van Le Mans. Sinds 1972 heeft hij Audi naar het volgende technologische niveau gebracht met innovaties zoals de quattro-aandrijving en de TDI-motor, en heeft hij als CEO Audi tot een premium merk gevormd. Ferdinand Piëch heeft in zijn leiderschap van Volkswagen AG de internationalisering, de integratie van Bentley, Lamborghini en Bugatti in de groep verbeterd en heeft onze volumemerken via een consistente platformstrategie naar internationaal concurrentievermogen geleid. Hij integreerde Scania en MAN in de groep en legde de basis om wereldwijd concurrend in bedrijfswagens te zijn. Technologisch zijn hij en zijn ontwikkelingsteams herhaaldelijk voorbij de grenzen van het haalbare gegaan: van de eerste auto van één liter ter wereld tot de Bugatti Veyron met 1.001 pk. Bovenal bracht Ferdinand Piëch kwaliteit en perfectie tot in het kleinste detail in de auto-industrie en verankerde het diep in het Volkswagen-DNA. Ik kijk met dankbaarheid en groot respect naar zijn levenswerk. “

In herinnering aan Ferdinand Piëch hangen de vlaggen op diverse VW-locaties, inclusief de kantoren in Wolfsburg en Dresden, halfstok.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer