Ga naar hoofdinhoud

FNV juicht overname Butter Group toe

FNV Transport & Logistiek is positief over de overname van de aardappeltransporteur Butter Group door concurrent AB Texel. De bond verwacht dat chauffeurs zich weer gewaardeerd gaan voelen en gaat met de werkgever in overleg over de inzet van buitenlandse chauffeurs.

300e onderlosser Butter GroupHet vervoer van los gestorte agrarische producten in West- Europa is in handen van drie grote Nederlandse bedrijven: AB Texel te Texel, Butter te Dronten en Farm Trans te Zevenbergen. Deze drie ondernemingen maken allemaal gebruik van chauffeurs uit Oost- Europa om deze tegen de daar geldende lonen hier te laten werken.

Nadat de Inspectie SZW, op verzoek van FNV, onderzoek deed naar de drie ondernemingen is met AB Texel een gezonde dialoog op gang gekomen hoe om te gaan met chauffeurs in buitenlandse loondienst en de manier van betalen. Edwin Atema, van FNV: “AB Texel is de eerste onderneming in Nederland die hier nu op een volwassen manier het gesprek over aangaat en laat vooralsnog zien de zaken serieus te nemen.”

In het verleden heeft FNV- VNB onderzoek gedaan naar Butter. Samen met de Belgische vakbond werd een buitenlands postbusbedrijf ontmanteld, werden getuigen onder ede gehoord en kregen een aantal Poolse chauffeurs forse nabetalingen. Na onderzoek van de inspectie bleek dat Butter nog altijd niet handelde conform cao en dreigde FNV met een nieuwe procedure. Toen de overname door AB Texel in zicht kwam heeft FNV de druk van de ketel gehaald om de overname een zo groot mogelijke kans van slagen te geven.

FNV hoopt nu dat door de overname de werknemers van Butter bij AB Texel weer het gevoel gaan krijgen gewaardeerd te worden als chauffeurs en volwassen arbeidsverhoudingen zullen vinden. Ook de discussie over de inzet van buitenlandse chauffeurs zal naar verwachting door de overname van Butter naar een nieuw niveau getild worden.

Met AB Texel is besproken dat in de toekomst geprobeerd gaat worden om buitenlandse vakbonden zoveel mogelijk te betrekken bij de buitenlandse activiteiten van de ondernemingen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer