Ga naar hoofdinhoud

Fusie transportbedrijven door Belgische tol

De Belgische kilometerheffing zou voor grote problemen kunnen zorgen voor Belgische transportbedrijven, zei brancheorganisatie TLV voor de invoering ervan. Dat bleken profetische woorden, want de overname van Thuysbaert uit Sinaai door Transport Roosens, beide actief in containertransport, is ingegeven door de rompslomp rond de tol.

roosensTransport Roosens uit Haasdonk, nabij Sint-Niklaas, realiseert ongeveer 80 procent van de omzet in het containervervoer. De andere activiteiten zijn tanktransport, conventioneel transport per schuifzeilopleggers en transport per gesloten diepladers. Ook het kleinere Thuysbaert is in vooral actief containertransport, maar ook in distributie met huiftrailers en bulkvervoer van veevoeders. De bevestiging in Sinaai bevindt zich eveneens nabij Sint Niklaas, in Sinaai. Die zal dan ook verhuizen naar Haasdonk.

De overname van de activiteiten van Thuysbaert betekent voor Roosens een groei van de omzet met ongeveer 30 procent tot een totaal van 13 miljoen euro. Het wagenpark wordt uitgebreid met een 18-tal trekkers en bestaat nu uit ruim 60 trekkers en 170 opleggers. “Tegen het eind van dit jaar worden nog vijf extra trekkers en drie klantspecifieke opleggers gepland”, aldus manager Peter van de Kerkhof, die de overname meldt op LinkedIn.

“Voor Roosens is dit een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van de onderneming”, zegt Stephan Roosens, die samen met Karolien Van Duyse het familiebedrijf leidt. Dit management-team is dus sinds oktober vorig jaar aangevuld met van de Kerkhof. Volgens hem is de winst aan flexibiliteit de grootste synergie die uit het samengaan zal ontstaan. “Extra volumes geven extra efficiëntie voor onze container-hub, zeker in het vooruitzicht van de verhuis naar onze nieuwe locatie in het Antwerpse havengebied op Linkeroever. Dat zou eind dit jaar, begin volgend jaar moeten gebeuren”, vult Peter van de Kerkhof aan.

thuysbaertDe overname is tevens ingegeven door de gevolgen van de kilometerheffing en de nood aan meer efficiëntie in de trajecten. “Zoals al onze collega’s baart de kilometerheffing ons zorgen, maar toch zien wij deze maatregel positief in. Wij rekenen erop dat de overheid deze middelen ook zal aanwenden om het mobiliteitsprobleem aan te pakken”, aldus van de Kerkhof. Tegenover Het Nieuwsblad meldt Jan Thuysbaert dat de tol de reden is voor de overname. “Als middelgrote speler in de sector waren we niet groot genoeg om de administratieve afhandeling van de kilometerheffing erbij te nemen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een partner. De gesprekken met Transport Roosens hebben snel tot een akkoord geleid. Zij nemen al ons personeel en onze containertransporten over. Wij blijven alleen nog actief in bulktransport en gaan verder als eenmanszaak”, meldt Jan Thuysbaert.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer