Girteka dreigt Verenigd Koninkrijk de rug toe te keren • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Girteka dreigt Verenigd Koninkrijk de rug toe te keren

De Litouwse logistiek dienstverlener Girteka Logistics zegt dat het bij een harde Brexit overweegt om minder ritten naar het Verenigd Koninkrijk te maken. De rijen bij de grens kunnen oplopen tot 50 km, en daar wil Girteka niet in staan, zegt manager strategie Kristian Kaas Mortensen tegen Reuters.

Het Verenigd Koninkrijk heeft bedrijven verteld om zich te schrap te zetten voor verstoring aan de grens volgende maand, ongeacht of het een handelsovereenkomst met de EU ondertekent. In het slechtst denkbare scenario, verwacht het een rij van 7.000 vrachtwagens bij de haven van Dover. De Britse overheid geeft bedrijven de schuld van het feit dat ze niet genoeg doen om zich voor te bereiden op de nieuwe douanecontroles en het papierwerk dat na 31 december nodig zal zijn.

“Wat helpt het om voorbereid te zijn als je het grondgebied niet eens kunt bereiken?”, zegt  Mortensen. “Grote en kleine vervoerders zullen in dat geval zeggen: “Deze situatie kun je beter vermijden voor de komende drie tot zes maanden.”

Girteka Logistics staat hierin niet alleen. Belangenvereniging Road Haulage Association zegt dat een aantal EU-vervoerders geen boekingen nemen voor leveringen aan het Verenigd Koninkrijk in januari. De kosten om vrachtwagens en hun chauffeurs 24 uur lang in de rij te houden zijn volgens de RHA niet de waarde van hun contracten waard.

Vorige maand publiceerde de overheid een 40 pagina’s tellend handboek waarin chauffeurs worden geadviseerd over de maatregelen die zij moeten nemen om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Volgens Mortensen zijn het vooral kleine vervoerders die moeite hebben met de administratieve aanpassingen, maar dat elke afwijking in het papierwerk kan leiden tot lange vertragingen voor iedereen.

Van bijzonder belang is het snel invoeren van levensmiddelen, aldus Mortensen. “Verse goederen als bananen en zalm zijn met die lange rijen al voorbij hun houdbaarheidsdatum als ze bij de winkel aankomen. Het ziet er erg verontrustend uit op dit moment. Chaos en onvoorspelbaarheid kunnen ertoe leiden dat onze vrachtwagencapaciteit wordt toegewezen aan andere markten, waardoor de Britse supermarkten met minder dan volle schappen achterblijven.”

Eén reactie op “Girteka dreigt Verenigd Koninkrijk de rug toe te keren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer