Girteka groeit in resultaat maar wil toch herstructuren • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Girteka groeit in resultaat maar wil toch herstructuren

Girteka Logistics, het transportbedrijf met de grootste vloot van Europa, heeft een goed 2020 achter de rug, ondanks de COVID-19 pandemie. De omzet groeide met 5 procent en ook de winst groeide verder, naar 23 miljoen euro. Om verder te kunnen groeien denkt Girteka aan een grondige herstructurering.

“Dit jaar bestaat Girteka Logistics 25 jaar. In die tijd zijn we uitgegroeid van één persoon die één vrachtwagen kocht tot het grootste transportbedrijf in Europa. We hebben verschillende moeilijke situaties overwonnen en daarom zijn we blij en dankbaar voor het hele team dat we ons het afgelopen jaar, dat vol uitdagingen zat, niet alleen hebben aangepast aan de nieuwe realiteit die gevormd werd door de wereldwijde pandemie, maar ook vooruit zijn gegaan”, zegt Edvardas Liachovičius, CEO van Girteka Logistics.

Girteka Logistics maakt bekend dat de omzet vorig jaar met 5 procent is gestegen van 945 miljoen euro in 2019 naar 996 miljoen euro in 2020. Daarnaast is de winst gegroeid van 9 miljoen naar 23 miljoen euro. Het vermogen om zich effectief aan te passen en de uitdagingen van het coronavirus te overwinnen, wordt erkend als de belangrijkste positieve invloed op de financiële resultaten van het bedrijf.

Edvardas Liachovičius, CEO Girteka Logistics

“Tijdens het jaar van de pandemie, toen de logistieke keten werd verstoord, waren wij een van degenen die hebben voorkomen dat de wereld tot stilstand kwam. Ondanks de grote onzekerheid en de diverse moeilijkheden die de sluiting van de grenzen met zich meebracht, vervoerden onze vrachtwagens dag na dag van het ene land naar het andere voedsel, medische producten, elektronica en andere goederen die voor ieder van ons van onschatbare waarde waren,” vertelt Liachovičius.

De CEO van Girteka Logistics benadrukt ook dat, ondanks de uitdagingen van de pandemie, het bedrijf het voorbije jaar veel aandacht heeft besteed aan de ontwikkeling van de werknemers en de verbetering van de arbeidsomstandigheden. Een van de belangrijkste instrumenten hiervoor was de voortdurend vernieuwde moderne vloot. Eind 2020 bestond de vloot uit meer dan 8 000 vrachtwagens, met een gemiddelde leeftijd van twee tot drie jaar.

Om de huidige medewwerkers te behouden en nieuwe aan te trekken, investeerde het bedrijf veel in de ontwikkeling van de werknemers. De chauffeurs van het Girteka Logistics team volgden meer dan 50 000 programma’s om bij te leren en hun kwalificaties te verbeteren. De International Road Union erkende 11 chauffeurs van Girteka Logistics als de beste chauffeurs in het wegtransport die hun beroep promoten. Een dergelijke onderscheiding wordt slechts één keer in het leven uitgereikt.

“Ik ben mijn team dankbaar en ik ben trots op wat het heeft bereikt. Ondanks de discussies rond de arbeidsomstandigheden van de chauffeurs, spreken de cijfers voor zich. Meer dan de helft van de nieuwe chauffeurs komt bij het team dankzij de aanbevelingen van huidige chauffeurs. Ongeveer 40 procent van de collega’s die het bedrijf verlaten, komen terug zodra ze een pauze nemen of nieuwe ervaring opdoen in een concurrerend bedrijf,” deelt de CEO van Girteka Logistics.

Tijdens het jaar van de pandemie werkte het team van Girteka Logistics aan meer dan alleen zakelijke doelstellingen. De vrachtwagens van het bedrijf vervoerden gratis medische maskers, textiel om medische kleding te naaien, humanitaire vracht en soortgelijke goederen. Toen theaters en concertzalen stilvielen, veranderde de organisatie, samen met het Litouwse Nationale Opera en Ballet Theater, een oplegger in een podium, waardoor een reizende opera afgelopen najaar veilig kon worden vertoond aan duizenden Litouwers.

Ook andere activiteiten die de duurzaamheid op lange termijn ondersteunen, werden niet vergeten. In 2020 verdubbelde het bedrijf zijn intermodale transportmogelijkheden. Dankzij deze verandering is de CO2-uitstoot met 4 procent verminderd, wat gelijk staat aan 8 miljoen kilo. Bezorgd over de vermindering van de CO2-voetafdruk richtte Girteka Logistics samen met 17 toonaangevende Europese bedrijven en organisaties, waaronder IKEA, Unilever en Neste, de European Clean Trucking Alliance op – een unieke coalitie die het gebruik van emissievrije voertuigen aanmoedigt.

Het bedrijf kondigt ook aan dat het voorbije jaar een van de meest significante veranderingen in de geschiedenis van het bedrijf was. In samenwerking met de Duitse softwaregigant SAP is Girteka Logistics in 2020 begonnen met een volledig digitaliseringsproces van de bedrijfs- en operationele systemen. Nu al wordt ongeveer 55 procent van de Europese vracht die door het bedrijf wordt vervoerd, toegewezen aan een operatie met behulp van een tool voor kunstmatige intelligentie. “In de komende drie jaar willen we ongeveer 80 procent van de interne processen moderniseren, wat het werk van al onze medewerkers ten goede zal komen en tegelijkertijd ongetwijfeld de kwaliteit van onze diensten zal verbeteren”, deelt ELiachovičius mee.

Ter voorbereiding op verdere groei streeft de organisatie er ook naar om tegen het einde van dit jaar stapsgewijze structurele veranderingen te voltooien. Zodra de veranderingen zijn doorgevoerd, zal het beheer van de transportbedrijven worden geconsolideerd in de Girteka Holding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer