Ga naar hoofdinhoud

Hoge Raad pakt Euro Cargo aan

De strafkamer van de Hoge Raad heeft deze week korte metten gemaakt met het verweer van de omstreden transportbaas Jan H. Ab van het bedrijf Euro Cargo. De zaak kan nu weer naar de strafrechter. Met deze uitspraak van de raad komt het einde in zicht van de jarenlang voortslepende strafrechtprocedure tegen de frauderende werkgever.

Eurocargo“Dan zien de gedupeerde chauffeurs en hun families dat Ab de dans niet langer kan ontspringen.” zegt Edwin Atema van FNV Bondgenoten. De zaak tegen Ab dateert nog uit eind jaren negentig, toen Ab directeur en enig aandeelhouder was van het in Emmen gevestigde transportbedrijf Waytrans. Er werden bij Waytrans arbeidsovereenkomsten vervalst, een praktijk waar de vakbonden nu ook Euro Cargo van verdenken.

Het bedrijf Euro Cargo is inmiddels meerdere malen in het nieuws geweest: over buitenlandse chauffeurs die niet of zeer slecht betaald worden, een vage buitenlandse postbusfirma, vrachtwagens zonder APK keuring, het ontduiken van wegenbelasting en geknoei met schijn-zelfstandigen.

 “Het is te gek voor woorden dat deze ondernemer tot nog toe aan de controlerende instanties wist te ontkomen”, aldus Atema, “Mijn neefje die zijn visvergunning vergeet te betalen, moet voorkomen. Maar meneer Ab is zo aalglad dat hij al meer dan een decennium ongestraft chauffeursfamilies naar de bliksem helpt”. Atema heeft goede hoop dat de uitspraak leidt tot het intrekken van de transportvergunningen van het bedrijf Euro Cargo waar Ab nu mee opereert.

Samen met de ex-werknemers en de Duitse zusterbond Ver-di heeft FNV Bondgenoten de wanpraktijken van het bedrijf in kaart gebracht. Bij de NIWO (de  vergunningverlenende instantie) is inmiddels een verzoek ingediend voor intrekking van de vergunningen van Euro Cargo.

Bron: FNV Bondgenoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer