Intospace wil logistieke infrastructuur delen als fysiek internet • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Intospace wil logistieke infrastructuur delen als fysiek internet

Somerset Capital Partners, de grootste vastgoedontwikkelaar van Nederland (onder andere ontwikkelaar van de grote distributiecentra voor Zalando, Jumbo, Picnic en Kuehne+Nagel), lanceert vandaag het bedrijf Intospace. De ontwikkelaar gaat een nieuwe norm neerzetten: logistieke infrastructuur als ‘fysiek internet’, waarbij alle schakels door iedereen kunnen worden gebuikt om zo snel mogelijk van A naar B te gaan.

Tim Beckmann

 “Wat we nodig hebben, is snellere, slimmere en schonere logistiek in steden met minder verkeersstromen”, stelt de kersverse CEO van Intospace Tim Beckmann, tot voor kort partner bij Somerset Capital Partners (kortweg Somerset). “Dat betekent onder meer dat er niet langer halfvolle vrachtwagens voor elke goederenstroom de stad in rijden, maar dat goederenstromen worden gebundeld. En het betekent op termijn ook samenwerking op het gebied van infrastructuur.”

 Intospace gaat van start met een gezonde orderportefeuille van 1,5 miljard euro. Met Intospace verzelfstandigt investeringsmaatschappij Somerset al haar activiteiten op het gebied van logistiek vastgoed. Vrijwel al het personeel gaat mee naar Intospace, dat met zestien jaar ervaring in logistiek vastgoed z’n hoofdzetel eveneens in het Brabantse Oisterwijk krijgt. Investeerders achter Intospace zijn oprichter van Somerset Joes Daemen en ondernemer Raymond Cloosterman.

Beckmann: “De wereld van de logistieke wereld is drastisch aan het veranderen. De manier waarop we leven en werken verandert steeds sneller. De consument stelt zijn verwachtingen bij van ‘morgen bezorgen’ naar ‘vandaag geleverd’. Maar daar houden de uitdagingen niet op: vervuilende energiebronnen moeten worden vervangen door CO2 positieve energiesystemen, de schaarse grond in Nederland vraag om een creatievere aanpak, drukke steden met verstopt verkeer moeten worden ontlast en nog veel meer. Intospace gelooft dat deze problemen alleen met een heldere visie kunnen worden opgelost. Vandaar de lancering van een bedrijf dat daadwerkelijk “into” de logistiek van de toekomst is en zich volledig focust op de trends die de markt definiëren. Dat is intospace, de nieuwe dochteronderneming waar alle logistieke vastgoedactiviteiten van Somerset in onder gebracht worden.”

Intospace gaat het eerste logistiek vastgoed in Nederland ontwikkelen dat volledig verbonden wordt door toepassing van een slimme en innovatieve glasvezeltechnologie. Het hele gebouw wordt voorzien van een razendsnel netwerk dat gebruikt kan worden voor tal van toepassingen. Beckmann: “Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om overal in het magazijn IoT-toepassingen te gebruiken waardoor realtime inzicht ontstaat in processen en goederenkwaliteit. Hiermee kunnen processen worden geoptimaliseerd en kan de productiviteit worden verbeterd. Ook hoeven er geen kosten meer te worden gemaakt voor het aanleggen van datakabels. IoT-toepassingen bieden veel kansen voor de leveringsketen, zoals het verminderen van kosten, vertragingen en bederf van voedingsmiddelen. Slimme sensoren op goederen of voertuigen kunnen informatie verwerken en doorgeven, waardoor nauwkeurige zichtbaarheid ontstaat en inzicht kan worden verkregen in risico’s die eerder onopgemerkt zouden zijn gebleven. Ook kunnen slimme sensoren de klantervaring verbeteren door meldingen te activeren, bijvoorbeeld over de geschatte aankomsttijd van pakketten. Een supersnel netwerk in het gehele gebouw creëert uiteraard nog veel meer mogelijkheden, zoals een super stabiele en volledige dekking voor het gebruik van scanningapparatuur en spraakbesturingstechnologie.”

Mede door de snelle groei van e-commerce en de steeds krapper wordende arbeidsmarkt is ook de ontwikkeling van gemechaniseerde handlingsystemen en robotisering in een stroomversnelling gekomen. Beckmann: “Steeds meer partijen besluiten om hun logistieke processen te automatiseren om zo de afhankelijkheid van personeel te verminderen en tegelijk de kosten te verlagen en de kwaliteit, snelheid en capaciteit te verhogen. Vooral grote retailers zoals e-commercebedrijven en supermarktketens investeren in geautomatiseerde systemen om met het oog op de toenemende krapte op de arbeidsmarkt de afhankelijkheid van laaggeschoolde arbeidskrachten te verminderen.”

Intospace heeft veel kennis en ervaring met de coördinatie en begeleiding van dergelijke complexe projecten. Inmiddels heeft de onderneming al meerdere grote gemechaniseerde warehouses gerealiseerd, waaronder het grootste gemechaniseerde warehouse van Nederland. Intospace verzorgt desgevraagd ook de gehele financiering van geautomatiseerde systemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer