Jost gewaarschuwd: 18 maanden cel voorwaardelijk • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Jost gewaarschuwd: 18 maanden cel voorwaardelijk

Het is de Jost Group gelukt een zware straf voor haar voormalige CEO Roland Jost te ontlopen. Het Federaal Parket legt in een definitieve schikking 18 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op aan Jost, plus een voorwaardelijke boete van 4,8 miljoen euro, waarvan 200.000 euro vast. De Jost Group is verheugd met de uitspraak.

In het kader van een onderzoek dat in 2015 begon en in het voorjaar van 2017 aan het licht kwam, werd Jost onderzocht omdat hij een sociale fraude zou hebben opgezet op basis van het gebruik van in Slowakije en Roemenië geregistreerde vrachtwagens voor georganiseerd vervoer vanuit België. Het federaal parket en de arbeidsauditeurs richtten hun aandacht ook snel op andere Belgische transportbedrijven in het kader van een uitgebreid plan van sectorale onderzoeken.

Maar Jost werd ook beschuldigd van het voeren van een criminele organisatie, mensenhandel en witwassen. Het bedrijf zelf trof in oktober 2021 een strafrechtelijke schikking voor 30 miljoen euro.

Roland Jost zelf trad in september 2022 af als CEO. Een maand later werd de schikking tussen het Federaal Parket en Roland Jost zelf afgekeurd. Nu is er dan goedkeuring en kan een omvangrijk dossier worden afgesloten. De voorwaardelijke celstraf voor Roland Jost lijkt wel op een wassen neus, want bij nieuwe misstappen is hij als voormalig CEO niet langer verantwoordelijk en aansprakelijk.

Roland Jost

Het bedrijf zelf is ervan overtuigd dat ‘de waarheid’ heeft gewonnen. “Meer dan ooit toont Jost de kracht van zijn deontologische, ethische en morele groep, die de koers van de groei aanhoudt dankzij de soliditeit en loyaliteit van zijn medewerkers”, zegt het bedrijf in een verklaring. Ook advocaat Adrien Masset is vooral blij en niet in het minst terughoudend. “Jost Group is verheugd dat, na meerdere jaren van onderzoek, de aanvankelijke aanklachten van mensenhandel, criminele organisatie en witwassen zijn geseponeerd door een beschikking van ontslag uitgesproken op 19 januari door de Luikse raadkamer. Voor het overige heeft diezelfde kamer een dading voor sociaalrechtelijke zaken goedgekeurd, waarbij uitdrukkelijk is bepaald dat deze dading geen schuldbekentenis inhoudt. De heer Roland Jost heeft er de voorkeur aan gegeven zich voor een aantal van deze sociaalrechtelijke aangelegenheden voor de strafrechter te verdedigen.”

De Jost Group heeft natuurlijk wel een knauw gekregen en heeft daarom een coach reputatiemanagement in de arm genomen. Deze Claire Gruslin zegt: “Vandaag is Jost meer dan ooit een sterk merk met een krachtige reputatie, zowel in België als internationaal.  Het positieve resultaat dat op 19 januari werd meegedeeld, geeft de groep een duidelijke richting om 2022 aan te vatten door de waarden van efficiëntie, verantwoordelijkheid en ethiek die het hoog in het vaandel draagt, te versterken.”

Eén reactie op “Jost gewaarschuwd: 18 maanden cel voorwaardelijk

  • Jan

    Voor de zoveelste keer ; Misdaad loont !!! Een schande voor alle transportbedrijven die wel eerlijk en volgens de wet werken. Onbegrijpelijk dat deze maffia hier lachend mee wegkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer