Koeltrans Angeren bestaat op 1 februari 2023 precies 12,5 jaar. Sinds 1 augustus 2010 bouwde CEO Günther Maters met zijn medewerkers het bedrijf in grootse stijl uit. Er zijn behalve de hoofdvestiging in Bemmel ook kantoren in Duitsland en Roemenië. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Inmiddels rijdt de vloot voor meer dan 35 procent op LNG en heeft Koeltrans een duurzaam pand. “Met de quote We Drive For The Best is het doel voor de toekomst nog duidelijker geworden. Voor nu en in de toekomst willen we de juiste transportpartner zijn die alleen voor het beste gaat! “, aldus Günther Maters.
Günther Maters gaat er even goed voor zitten. De CEO van Koeltrans vertelt: “Wie had dat gedacht 12,5 jaar geleden? Op 1 augustus 2010 in Angeren gestart met 4 auto’s en 5 chauffeurs, met elkaar als team de schouders eronder gezet en klanten overtuigd van onze drive, flexibiliteit en vooral: afspraak is afspraak. Eigenlijk was niks ons te gek, we gingen geen uitdaging uit de weg en naast het overdag plannen zat ik zelf ook regelmatig achter het stuur om een trailer op locatie te brengen/om te koppelen in de buurt van Frankfurt, zodat we de volgende morgen weer op tijd in München zouden zijn. Mooie tijden, hard werken, bouwen en vooral met volle kracht vooruit. Niet gedacht en ook zeker niet verwacht dat we met onze overtuiging en wilskracht er in 12,5 jaar tijd zo’n bedrijf van zouden maken, met een groep trouwe en hardwerkende collega’s én natuurlijk veel klanten waarmee we samen zijn gegroeid. Zij die op ons konden bouwen en wij op hen! Samen hebben we dit gerealiseerd en samen mogen we hier zeker trots op zijn.”

Trax
Koeltrans Angeren richt zich op het vervoeren van groenten, fruit, bloemen en planten, maar ook beursgoederen, diepvries en diverse andere goederen van en naar Duitsland, maar ook steeds meer binnen Duitsland, zowel met complete vrachten FTL als groupage LTL. Voor Koeltrans rijden er dagelijks zo’n 135 geconditioneerde trekker-oplegger combinaties, en daarnaast nog combi’s en LZV’s. De combinaties zijn grotendeels voorzien van laadklep en een aantal met dubbele verdamper.
“Tevens beschikken wij over een state of the art warehouse. Door onze geografische ligging in Bemmel vlakbij de Duitse grens kunnen wij goederen x-docken en hierdoor groupage optimaliseren. Dit brengt het product uren dichter bij de klant door de kortere rijtijd”, legt Maters uit.
Günther Maters is ook directeur van de expeditietak Trax (opgericht in 2015) dat zich richt op de linehauls met bijvoorbeeld e-commerce/pakket/fashionlogistiek door heel Europa. Dagelijks heeft Trax zo’n 80 auto’s met boxtrailers rijden naar bijvoorbeeld; Lille, Metz, Lyon, Parijs, Madrid, Wels en Salzburg, Kolding, Oslo, Mälmo en andere bestemmingen. Hierin wordt ook regelmatig gewerkt met koppeltrailers op zowel laad- als loslocaties, om flexibel te zijn en wachttijden te vermijden.

Dag diesel
Günther Maters is naar eigen zeggen een voortrekker op het gebied van verduurzamen. Hij wil afscheid nemen van de traditionele diesel als brandstof. Daar is visie, samenwerking en vaak een hoop moed nodig. “Als vooruitstrevend bedrijf moeten wij blijven innoveren. Dat betekent dat je risico’s durft te nemen. Transport is echt te vergelijken met topsport. Iedere dag moet je scherp zijn, alles eruit halen wat erin zit, beter willen worden en alleen met het beste team kom je verder! Wij willen samen met onze klanten en medewerkers het beste eruit halen, voor en met de beste klanten werken. Wij hebben de drive om het beste te geven, te blijven ontwikkelen en iedere dag het nog beter te willen doen!”
Fabriek
De transformatie naar een volledige LNG-vloot is een lopend proces en de huidige oliecrisis benadrukt hoe belangrijk het is om nu stappen te nemen. Maters: “Dit jaar zal er in Duitsland een grote bio-LNG-fabriek opstarten en dus 100 procent bio-LNG gaan produceren. Wij kijken hier enorm naar uit.” De overstap naar 100 procent bio-LNG is een enorme stap in de verduurzaming van de transportbranche. “Doordat bio-LNG wordt ontwikkeld van natuurlijke materialen, en deze overal verkrijgbaar zijn verwachten we geen tekorten. Het grootste voordeel is dat er geen aardolie nodig is in het proces, wat de druk verlaagt op de beschikbaarheid van diesel.”

Beschikbaarheid
De overstap naar bio-LNG is gemaakt vanwege meerdere redenen: “LNG is een ‘game changer’ en dat past goed bij ons en een aantal van onze klanten! LNG-trucks zijn nu nog vrijgesteld van Maut, tot einde dit jaar. Wat ook nodig is om het rendabel te krijgen, we zijn zeer tevreden met onze LNG-trucks door hun lange actieradius, betrouwbaarheid en lage operationele kosten. Ik ben ambitieus over onze bedrijfsfootprint en Shell bio-LNG is de juiste brandstof om deze reis naar netto-nul te starten. We kunnen onze klanten nu een 30 procent CO2-besparing met Shell bio-LNG ten opzichte van diesel geven. We verwachten medio dit jaar met de 100 procent bio-LNG naar 80 procent CO2 reductie te gaan ten opzichte van diesel. We zien nu ineens dat steeds meer klanten of potentiële klanten zich aan het oriënteren zijn en inzien dat LNG een goed alternatief is, internationaal en ook met grote volumes! Want elektrisch en of waterstof duurt echt nog wel een aantal jaren voordat het volop verkrijgbaar is en men er overal mee kan rijden.”
Toekomst
Günther Maters kijkt uit naar de toekomst: “Ik ben sowieso iemand die graag vooruitkijkt in plaats van achteruit! Gisteren kun je niet veranderen, maar vandaag en morgen wel! Ik kijk uit naar nieuwe kansen in de markt. Samen met onze mensen en onze klanten willen wij concepten bedenken, meer in partnerships denken en proberen samen een langere termijnvisie te creëren. Welke stappen we ook ondernemen, we hebben een horizon nodig in een snel veranderende markt met alle uitdagingen die daarbij komen kijken; beschikbaarheid van mensen, auto’s, type brandstof, laadvermogens binnen Europa, lengte van de voertuigen. Allemaal zaken waar we in de toekomst antwoorden op gaan krijgen, maar wel vandaag al mee bezig moeten zijn of over in gesprek moeten gaan. De toekomst zal hoe dan ook duurzaam zijn, daar zijn wij al mee gestart en hebben dus al ervaring. CO2 besparen is ons dus niet vreemd en daarom; de toekomst begint vandaag!”

De schouders eronder met Roemeense chauffeurs… Chapeau…