‘MAN wil 6.000 banen schrappen’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘MAN wil 6.000 banen schrappen’

Truckfabrikant MAN staat aan de vooravond van een immense reorganisatie. Zesduizend van de in totaal 36.000 banen moeten verdwijnen om MAN voor de lange termijn rendabel te maken. Dat meldt het Duitse Handelsblatt op basis van bronnen binnen MAN.

De reorganisatie werd eerder deze week min of meer al aangekondigd door MAN-moederbedrijf Traton.

Joachim Drees, CEO MAN

“We bevinden ons momenteel in een uitstekende positie met onze vrachtwagen-, bus- en bestelwagenproducten. Maar als het gaat om de kostenstructuur van ons bedrijf is er duidelijk behoefte aan verbetering. We moeten onze winstgevendheid aanzienlijk verhogen om onze toekomstige concurrentiepositie te versterken en de aanzienlijke investeringen te kunnen doen die nodig zijn om MAN te transformeren. Dit vereist waarschijnlijk ook een aanzienlijke vermindering van het aantal arbeidsplaatsen, vooral op indirecte gebieden. We overwegen momenteel verschillende maatregelen om MAN geschikt te maken voor de toekomst: we zijn van plan gerichte maatregelen te nemen om bepaalde gebieden te versterken en tegelijkertijd andere activiteiten te verminderen of helemaal stop te zetten. Zo kunnen we een actieve rol spelen bij het vormgeven van de technologische verandering. We zijn begonnen met een eerste gesprek over al deze kwesties met de werknemersvertegenwoordigers”, zei Joachim Drees, Chief Executive Officer van MAN Truck & Bus SE, eerder deze week al.

In de afgelopen jaren heeft het bedrijf al continu gewerkt aan de verbetering van de winstgevendheid en aanzienlijke kostenbesparingen gerealiseerd. Desondanks zijn verdere inspanningen nodig om MAN in de komende jaren aanzienlijk efficiënter en winstgevender te maken.

De aangekondigde  kostenmaatregelen zullen als basis dienen voor een systematische structurele heroriëntatie van MAN Truck & Bus. Het management evalueert momenteel de toekomstige levensvatbaarheid van alle activiteiten en legt nieuwe accenten in het kader van een intensief strategisch proces. Hoewel de afnemende vraag naar trucks op de Europese markt de druk om te handelen weliswaar opvoert, is dat volgens MAN niet de belangrijkste drijfveer voor deze transformatie.

De precieze maatregelen die moeten worden genomen en uitgevoerd, worden momenteel besproken tussen de Raad van Bestuur en de Centrale Ondernemingsraad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer