Nedcargo neemt Portena Logistiek over • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nedcargo neemt Portena Logistiek over

Nedcargo Holding neemt met terugwerkende kracht per 1 januari 2021 de aandelen van Portena Logistiek in Heerenveen over. Door de overname ontstaat een logistiek bedrijf met een omzet van 150 miljoen euro. Nedcargo versterkt met de acquisitie van de Friese logistieke dienstverlener zijn positie in het noorden van het land.

“De overname van Portena Logistiek biedt mooie nieuwe mogelijkheden in Nederland en  uitbreiding van ons netwerk”, zegt Nedcargo-CEO Jurgen Mook. “We versterken onze positie in de Benelux en vergroten onze groeikansen in het noorden. Daarmee sluit de acquisitie goed aan op onze groeiambities.

Nedcargo en Portena Logistiek waren al enige tijd in gesprek om samen de transportstromen slimmer en duurzamer vorm te geven. Begin 2021 werden de gesprekken concreter, vertelt directeur van Portena Ron Kleinsmit. “Portena Logistiek stond voor de keuze tussen autonome groei of aansluiting bij een grotere branchegenoot. De komende jaren zal de logistieke sector aanzienlijk veranderen. Dat biedt kansen, maar ook bedreigingen. Als onderdeel van een grotere professionele organisatie zijn we beter opgewassen tegen de uitdagingen.”

Bij de keuze voor een overnamepartner woog voor directeur Kleinsmit en eigenaar Stef Verweij zwaar dat Nedcargo zaken als maatschappelijke verantwoordelijkheid, partnerschap met de klanten  en de menselijke maat bij zakendoen hoog in het vaandel heeft staan. “De activiteiten sluiten naadloos op elkaar aan en daarnaast heeft Nedcargo net als wij een enorme drive om innovatief en duurzaam te zijn. Toen Nedcargo interesse toonde, hebben we als familie overlegd en besloten de aandelen te verkopen.”

Nedcargo heeft vorig jaar al kenbaar gemaakt dat het verder wil groeien, zowel in de Benelux als internationaal.

“Deze groei is nodig in onze sector en kan nu ook omdat wij financieel gezond zijn! Wij hebben dus afgelopen jaren flink kunnen investeren in digitalisering. Wij verwachten daardoor direct synergiën te kunnen bereiken in de nieuwe combinatie.” aldus Jurgen Mook. “De activiteiten van Portena Logistiek sluiten goed aan bij wat wij doen. De bedrijfsstructuur is vergelijkbaar en we zijn beide goed in contractlogistiek. In het noorden zijn wij nog minder actief, daarom is Portena een goede aanvulling. We werkten al samen en kennen elkaar goed. De kennis en ervaring van Portena Logistiek op het gebied van winkelstraat leveringen en fietsenlogistiek is welkom, daar kunnen we veel van leren. Nedcargo doet nu nog voornamelijk levensmiddelenlogistiek en we willen verbreden.”

De overname vindt met terugwerkende kracht plaats per 1 januari 2021. De reden hiervoor is dat de balans van Portena Logistiek opgemaakt is eind december 2020. Op dat eindsaldo is de overname gebaseerd.

CEO Jurgen Mook geeft vanuit het hoofdkantoor van Portena Logistiek in Heerenveen een toelichting op de overname. “Ron Kleinsmit en ik hebben donderdag samen het de ondernemingsraad geïnformeerd. Het kantoor in Heerenveen blijft, net als alle medewerkers. De boodschap is dat er voor iedereen plaats is en plaats blijft. Ik vind het heel belangrijk dat we dat samen met het huidige personeel verder gaan door ontwikkelen. “We zien volop kansen voor groei”, gaat hij verder. “Gelukkig zien de mensen deze kansen ook. Ik schat in dat Nedcargo Nederland dit jaar op 120 miljoen euro omzet uitkomt. Portena Logistiek heeft iets meer dan 30 miljoen euro omzet. Ik verwacht dat we in totaal dit jaar voor Nederland een omzet van 150 miljoen euro zullen realiseren.”

In het najaar gaan Nedcargo en Portena Logistiek de activiteiten verder samenvoegen. “We hebben geen haast en we nemen de tijd”, aldus Mook. “Er staat hier morgen echt nog geen ‘Nedcargo’ op het pand. Belangrijk is dat de processen goed verlopen. Verder plannen we veel gesprekken met medewerkers en klanten om hun de voordelen van het grotere geheel te laten zien. We hebben een groot netwerk in binnen- en buitenland, dan komen er heel veel mogelijkheden bij.”

Ron Kleinsmit blijft in functie bij Portena. Voor het einde van het jaar draagt hij de dagelijkse leiding van Portena Logistiek over. Tegelijkertijd gaat hij aan de slag als commercieel directeur bij de Nedcargo Group. Stef Verweij blijft voorlopig betrokken bij de onderneming als adviseur. Het kantoor in Waddinxveen blijft het centrale hoofdkantoor van Nedcargo.

Eén reactie op “Nedcargo neemt Portena Logistiek over

  • Ontevreden klant

    Portena voormalig Bulstra hebben geen goede reputatie qua klant vriendelijkheid. Tevens beschikt het bedrijf portena nog over een zeer zeer oud trace and trace systeem.
    Daarbij is er 1 iemand die zich ook in de raad van bestuur bevind met een zeer grote mon! Zal geen namen noemen maar daar kan ik nog wel container met ellende over vertellen!

    Doe geen zaken met Portena !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer