Ga naar hoofdinhoud

Nedcargo realiseert 34 procent winstgroei bij lagere omzet

Logistiek dienstverlener Nedcargo heeft in 2020 een operationele winstgroei van 34 procent gerealiseerd bij  een lagere omzet. De omzet daalde met 8 procent tot onder € 100 mio. Veroorzaakt door lagere omzetten in de horeca, out-of-home en duty-free markt.  De sterk verbeterde winstcijfers zijn vooral te danken aan de afgeronde reorganisatie van de Belgische activiteiten. Na 3 jaar verlies sloot ‘België’ 2020 af met winst.

Over het gehele jaar boekte Nedcargo een genormaliseerde operationele winst van € 8,1 mio. Na aftrek van eenmalige lasten van € 1,2 mio. resteert een operationele winst(EBITDA) van € 6,9 mio. Dit is een stijging van 34 procent ten opzichte van 2019. Na afschrijvingen en rente blijft een winst voor belasting over van € 3,5 mio. Een verbetering van 84% in vergelijking met 2019. De eenmalige lasten van € 1,2 mio. hebben betrekking op ICT-kosten vanwege de implementatie van een nieuw ERP-systeem, reorganisatie van de financiële afdelingen en de reorganisatie en integratie van de Belgische activiteiten naar Nederland.

De omzetten in de horeca, travel retail en out-of-home-markt waren in 2020 flink lager, maar werden gedeeltelijk gecompenseerd door de toegenomen leveranties aan de supermarkten. De totale omzet kwam uit op € 96 mio, 8 miljoen lager dan in het jaar 2019.

Diederik Antvelink (links) en Roderick de la Houssaye

Directeur grootaandeelhouder Diederik Antvelink legt uit dat de sterke winstgroei voornamelijk komt doordat in 2020 winst is gemaakt op de Belgische activiteiten.”‘In eerdere jaren draaiden we hier steeds grote verliezen. We hebben nu alle noodzakelijke aanpassingen kunnen doen en we hebben verliesgevende omzet afgestoten. We zijn efficiënter gaan werken en hebben de overhead sterk kunnen reduceren door de integratie met Nederland af te ronden. De komende jaren verwachten we opnieuw sterke resultaten in België.”

In Nederland lieten de logistieke activiteiten ook kleine winststijgingen zien. Dit is vooral te danken aan efficiëntere inzet van de vrachtauto’s en betere afstemming met klanten over leveringen. Vanwege de sterke supermarktverkopen konden er grotere en efficiëntere leveringen gedaan worden. Dit compenseert weggevallen omzet naar de horeca en out-of-home-leveringen.

Voor 2021 durft Nedcargo nog geen harde voorspellingen te doen. Mede-oprichter en -directeur Roderick de la Houssaye mikt op groei van de omzet met dubbele cijfers door autonome groei. Hij voorziet groei bij bestaande klanten zodra de lockdown wordt opgeheven. Daarnaast heeft Nedcargo twee grote klanten binnengehaald: Douwe Egberts laat zijn distributie vanaf 2021 over aan Nedcargo. En een grote retailer zal zijn consignatie voorraad bij Nedcargo consolideren en opslaan.

Nedcargo heeft grote investeringsplannen. In Soesterberg wordt het distributiecentrum uitgebreid en in Haaften wordt een nieuw mega-distributiecentrum gebouwd. Daarnaast staat de bouw van twee nieuwe elektrisch aangedreven containerschepen in de planning.

In december meldde Nedcargo dat het actief op zoek is naar versterking van het bedrijf door middel van overnames. Er zijn nog geen concrete overnamekandidaten bekend.

De la Houssaye meldt dat Nedcargo in 2021 verder investeert in het Europese netwerk. “Daar verwachten we sterke groei, ook vanwege BREXIT. Omdat veel producten voor de Europese markt niet meer via Groot Brittannië lopen, maar via het continent. We hebben speciaal hiervoor extra capaciteit in onze loodsen gecreëerd.”

“Wij willen een speler van formaat blijven in de levensmiddelenlogistiek”, zegt Antvelink. “Daarom moet Nedcargo zijn omzet in de Benelux verdubbelen en moeten we ons Europese netwerk verder verstevigen. Onze ambitie is een omzet van € 200 mio. in 2023. Tegelijkertijd mikken we op een financieel gezonde bedrijfsvoering. Dat betekent behoud van onze gezonde marges en ratios. Alle pistes om daar te komen hebben we in beeld. Het is nu een kwestie van aanpakken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer