Logistiek dienstverlener kijkt vooruit naar 2024 en deelt haar klanten vast mee dat het dit jaar al geconfronteerd wordt met hoge kostenstijgingen. “Die stijgingen vormen de basis voor noodzakelijke tariefaanpassingen (indexatie) per 1 januari 2024”, aldus Nedcargo in een brief.
“Het jaar 2023 is een uitdagend jaar voor de logistieke sector. We zien kostenstijgingen tot wel ≈ 14 procent in 2023, waarbij er voor 2024 nog verdere stijgingen (5 procent – 8 procent) verwacht worden. Energie- en dieselkosten zijn hierbij (vaak) al via een clausule apart in de tarieven verweven om prijsfluctuaties op te vangen”, schrijft Nedcargo.
De totale loonkosten van Nedcargo, die een enorm aandeel van de totale kosten innemen, zijn met meer dan 12 procent gestegen. Naast de reguliere loonstijging heeft het bedrijf in 2023 ook te maken gehad met extra CAO bepalingen, zoals reiskostenregelingen en eenmalige uitkeringen. Daarnaast heeft Nedcargo te maken met een vergrijzend medewerkersbestand, een hoger ziekteverzuim, een blijvende schaarste op de arbeidsmarkt en de noodzakelijke inzet van flexkrachten, die allen een significant aandeel hebben in de loonkostenstijging. Op dit moment zijn de vakbonden in onderhandeling over een nieuwe cao vanaf 1 januari 2024.
Algemene kosten +14 procent
Uitgaven ten behoeve van vrachtwagens, banden, diverse materialen, huur etc. laten een stijging zien van 14 procent. Deze stijging is in lijn met de kerninflatiecijfers van het CBS. De weging van deze kosten in de totale kosten is tussen de 30 procent en 45 procent. “Daarnaast zijn we ook geconfronteerd met schaarste en lange levertermijnen voor onze nieuwe assets / investeringen en zien we toenemende congestie voor het vrachtverkeer”, aldus Nedcargo. Rentelasten op de assets zijn goed voor 4 procent van de totale kosten van Nedcargo omwille van een rentestijging van ≈ 125 procent.

Werkkapitaalmanagement
“In de afgelopen jaren is door de lage rente en overvloed aan kredietruimte (o.a. door middel van de Corona steunmaatregelen) in ons bedrijf, maar ook in de hele sector, de aandacht om werkkapitaal te managen, verslapt. In 2024 zullen we actie moeten ondernemen om het werkkapitaal te verkleinen en hierdoor meer liquiditeit te creëren om de nodige investeringen te kunnen doen. Hier rekenen wij actief op onze klanten om alvast binnen de afgesproken termijnen te betalen. Verder streven wij ernaar de algemene betaaltermijnen te verkorten richting 21 dagen. Inschrijvingen in supply chain finance kunnen ook een alternatief zijn. Dit alles is nodig om bijkomende investeringen in duurzaamheid, mensen, innovatie en automatisering te kunnen dragen bij gestegen rentelasten en verhoogd werkkapitaal”, aldus Nedcargo aan haar relaties.
De definitieve berekening van de kostenstijgingen zullen in oktober, na afronding van het derde kwartaal, en onder andere op basis van publicaties van Panteia en CBS, gepresenteerd worden.