Nieuw subsidiebeleid SOOB • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nieuw subsidiebeleid SOOB

Het opleidings- en ontwikkelingsfonds van de sector transport en logistiek SOOB gaat zich vanaf 1 maart 2011 vooral richten op instroom en kwaliteitsverbetering van huidig personeel. Dat in tegenstelling tot het oude beleid dat zich met name richtte op subsidiebeleid voor werkenden.

VTLDeze accentverschuiving is volgens VTL noodzakelijk om met minder financiële middelen toch tijdig te anticiperen op de groeiende vraag naar gekwalificeerde medewerkers in de toekomst. SOOB heeft gekozen voor VTL als enige partij voor de uitvoering van het subsidiebeleid. De sociale partners vernieuwen het SOOB-beleid op een aantal punten. In de eerste plaats de instroom van leerlingen via de beroeps begeleidende leerweg (BBL). SOOB gaat de instroom van leerlingen stimuleren met onder andere extra subsidie op de hoge kosten van de rij-opleiding om hiermee de financiële drempel te verlagen.  Daarnaast is volgens VTL voor het oplossen van het toekomstig chauffeurstekort, de doorstroom en zij-instroom van groot belang: “Doorstroom biedt doorgroeikansen aan mensen in de sector, zorgt voor behoud van personeel, voorkomt uitstroom en borgt de kennis van de sector”.  Een belangrijke wijziging betreft de scholing van werkenden. Subsidies voor opleidingen die vallen onder de wettelijke verplichte nascholing van de Richtlijn Vakbekwaamheid zijn te kostbaar gebleken en komen grotendeels te vervallen. SOOB kiest ervoor om de kwaliteit van zittende werknemers te bevorderen door subsidiering van branchekwalificerende scholing. Dit zijn opleidingen die worden afgesloten met een onafhankelijk examen. Tenslotte, om de aantrekkingskracht van de sector te bevorderen en personeel te behouden, zal de sector innovatieve activiteiten ondersteunen die zijn gericht op arbeidsmarktbeleid. Het gaat dan bijvoorbeeld om regionaal arbeidsmarktbeleid of workshops over nieuwe en andere arbeids- en transportsystemen.

Eén uitvoerder

VTL heeft van SOOB de opdracht gekregen om het nieuwe vereenvoudigde beleid uit te voeren. VTL zal het subsidiepunt inrichten, dat voor iedereen toegankelijk is en waar alle SOOB subsidie-aanvragen worden afgehandeld. Om de kwaliteit van de opleiders te borgen, wordt er een certificeringsregeling geïntroduceerd die voor alle opleiders toegankelijk is. Bedrijven kunnen gebruik maken van SOOB-subsidies via een gecertificeerde opleider. VTL zal de details van deze regeling in de loop van januari 2011 communiceren.  Dit alles vraagt om een nieuwe rol van VTL binnen de sector, waarbij VTL optreedt als regisseur van opleidingen en dienstverlener voor in- en doorstroom van medewerkers. Vanaf 1 maart 2011 stopt VTL met de eigen opleidingsactiviteiten voor bedrijven. De uitvoering van de dan lopende opleidingsactiviteiten loopt door tot en met 31 december 2011. Ook zal de uitvoering van de rij-opleidingen voor BBL-leerlingen in 2011 gewoon doorgaan. Daarnaast zal VTL als uitvoerder van het subsidiebeleid en de certificering van opleiders een centrale rol spelen. VTL heeft de ambitie om verdere dienstverlening te ontwikkelen op het gebied van de regionale arbeidsmarkt en sociale innovatie, om te sector te ontzorgen en de ontwikkeling van mensen en bedrijven te blijven versnellen.

Bron: Persbericht VTL

Eerder op ttm.nl:

VTL SOOB verhaal nog niet definitief

Doek valt voor VTL

Nma: VTL verstoort markt opleidingen vrachtwagenchauffeur

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer