Nieuwe richtlijn voor risicomanagement farmaceutische ‘cold chain' • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe richtlijn voor risicomanagement farmaceutische ‘cold chain’

Er komt een Europese richtlijn voor de distributie van farmaceutische ‘cold chain’ producten. De richtlijn omschrijft een manier om risico’s te minimaliseren die kunnen ontstaan bij het vervoer van geneesmiddelen die niet mogen worden blootgesteld aan temperaturen lager of hoger dan 2 tot 8 graden Celsius.

farmacieDe publicatie van de European Guideline on Risk Management for Temperature Controlled Distribution staat gepland voor het einde van dit jaar. Dat maakte Erik van Asselt, voorzitter van de beroepsvereniging PDA (Parental Drug Association) PCCIG onlangs bekend tijdens de Pharmaceutical Cold Chain Management & Good Distribution Practice Conference in Berlijn. De beroepsvereniging is de initiatiefnemer voor het opstellen van de nieuwe richtlijn waarmee iedere organisatie die zich bezig houdt met de productie of de distributie van farmaceutische cold chain producten vanaf volgend jaar te maken krijgt. De richtlijnen van de PDA zijn vaak de basis voor wet- en regelgeving.

Behoud van kwaliteit en werkzaamheid

Het belangrijkste doel tijdens het vervoer van farmaceutische cold chain producten is het behouden van de kwaliteit en werkzaamheid van deze geneesmiddelen en zo zorg te dragen voor de veiligheid van de patiënt. De richtlijn biedt handvatten om te komen tot een beter beeld van het distributieproces en de mogelijke risico’s. Het geeft bijvoorbeeld aan hoe risico’s tot een minimum kunnen worden teruggebracht en zorgt voor een beter begrip van de risico’s die niet uit te sluiten zijn.In de richtlijn staan suggesties over hoe te handelen bij eventuele incidenten die zich voordoen tijdens de ontvangst, opslag, handling of het vervoer van farmaceutische producten. Ook kan de richtlijn helpen bij het verbeteren van de effectiviteit van het totale distributieproces. Bovendien zijn bij de richtlijn voorbeelden gevoegd van uitgevoerde Failure Mode and Effect Analyses (FMEA). Vertegenwoordigers van alle betrokken partijen bij het distributieproces hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de richtlijn. Een van de auteurs is Olav Berkelmans van Penske Logistics Europe dat op het gebied van logistieke dienstverlening aan de farmacie actief is.  

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer