Nikola heeft het zwaar: ‘Over een jaar bestaan we misschien niet meer’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nikola heeft het zwaar: ‘Over een jaar bestaan we misschien niet meer’

Nikola Corporation heeft haar zorgen uitgesproken over haar eigen toekomst. Dat gebeurde bij een toelichting op de jaarcijfers. Over 2021 boekte Nikola een verlies van omgerekend circa 653 miljoen euro, over 2022 was dat ruim 742 miljoen euro. Nikola investeert fors maar draait maar weinig omzet. De truckfabrikant heeft ‘gerede twijfel’ of het wel voldoende geld heeft om over 12 maanden nog te bestaan.

Vanaf de oprichting van Nikola Corporation is er nu een verlies geleden van 2 miljard US dollar, liet Nikola in een toelichting op de jaarcijfers weten. Daar staan minimale inkomsten tegenover, want er zijn nog maar een handjevol BEV en FCEV vrachtwagens van Nikola verkocht.

 “Wij geloven dat wij elk kwartaal operationele en nettoverliezen zullen blijven lijden, ten minste tot het moment dat wij met onze vrachtwagens een significante marge beginnen te genereren, wat mogelijk niet gebeurt. Volgens onze ASC 205-40-analyse bestaat er gerede twijfel of wij over voldoende middelen zullen beschikken om aan onze verplichtingen te voldoen gedurende de komende twaalf maanden”, aldus Nikola.

Wat Nikola nodig heeft is externe financiering. “Indien wij niet in staat zijn voldoende kapitaal aan te trekken wanneer dat nodig is, zullen onze activiteiten, financiële toestand en bedrijfsresultaten materieel en nadelig worden beïnvloed en zullen wij onze activiteiten en geplande bedrijfsactiviteiten aanzienlijk moeten wijzigen of beëindigen”, schrijft de fabrikant. Nikola is ook niet zeker dat haar eigen planning om nog dit jaar honderden Tre BEV en FCEV trucks te leveren voldoende is om te overleven. “Onze potentiële toekomstige winstgevendheid is afhankelijk van de succesvolle ontwikkeling en succesvolle commerciële introductie en aanvaarding van onze vrachtwagens en ons waterstofstationplatform, wat mogelijk niet gebeurt.”

4 reacties op “Nikola heeft het zwaar: ‘Over een jaar bestaan we misschien niet meer’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer