Ga naar hoofdinhoud

Brink’s neemt G4S Cash over voor 786 miljoen euro

The Brink’s Company, wereldwijd leider in cashmanagementdiensten, beveiligd transport en betalingsoplossingen, heeft een akkoord heeft bereikt voor de overname van het merendeel van de cash activiteiten van het Britse beveiligings- en cash managementbedrijf G4S voor ongeveer 860 miljoen US dollar, ruim 786 miljoen euro.

De over te nemen G4S-activiteiten genereerden in 2019 een pro-forma omzet van ongeveer 732 miljoen euro , een bedrijfsresultaat van circa 78 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van zo’n 105 miljoen euro. De overname voegt 14 nieuwe markten toe aan Brink’s al bestaande activiteiten. De overname is exclusief alle G4S Retail Cash Solutions activiteiten en de cash activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en enkele kleinere markten.

De acquisitie zal naar verwachting in 2020 een positieve bijdrage leveren aan de non-GAAP resultaten en de overnameprijs komt overeen met circa 7,5 keer de aangepaste pro-forma EBITDA over 2019.  Het management verwacht gedurende de komende twee jaar kostensynergiën te kunnen realiseren waardoor de aankoopprijs op basis van deze synergiën zal uitkomen op circa 6,5 keer de aangepaste pro-forma EBITDA over 2019. Op basis van volledige synergiën zou de pro-forma jaaromzet van Brink’s in 2020 op ongeveer 4,21 miljard euro uitkomen met een aangepaste EBITDA van zo’n 681 miljoen euro.

Doug Pertz, president en chief executive officer van Brink’s, zegt: “Deze overname is onze grootste tot nu toe en laat zien dat we gedisciplineerd te werk gaan bij het inzetten van kapitaal om waarde te creëren. De overname van deze geselecteerde G4S cashactiviteiten is een uitstekende strategische match en biedt een sterk platform voor substantiële groei. Hierdoor kunnen we onze bewezen Strategie 1.0 van autonome omzet- en winstgroei uitbreiden naar 14 nieuwe markten, waaronder cash-intensieve, opkomende groeimarkten in Azië en Oost-Europa.”

“Daarnaast biedt deze uitbreiding nieuwe mogelijkheden voor versnelde groei nu we onze Strategie 2.0-initiatieven beginnen uit te rollen. Deze zijn gericht op verdere penetratie van het wereldwijde cashecosysteem met nieuwe, minder kapitaalintensieve oplossingen met hoge marges. We kijken ernaar uit om de overname af te ronden, onze strategische plannen uit te voeren en een aanzienlijke omzet- en winstgroei te realiseren”.

De overname zal in meerdere stappen worden afgerond, waarbij naar verwachting meer dan de helft van de ondernemingswaarde binnen 60 dagen zal worden afgerond. Afronding van de overname van de resterende deel zal naar verwachting voor 31 december 2020 plaatsvinden op basis van de geschatte tijd die nodig is voor het verkrijgen van de benodigde licenties en andere goedkeuringen.

De transactie omvat activiteiten in 14 nieuwe markten: Nederland, Maleisië, Roemenië, België, Ierland, Koeweit, Tsjechië, de Filippijnen, de Dominicaanse Republiek, Cyprus, Indonesië, Litouwen, Estland en Letland.

De overname wordt gefinancierd met contanten en een bestaande kredietfaciliteit. Het bedrijf zou de Europese of Amerikaanse schuldmarkt kunnen opgaan om de leencapaciteit te vergroten. Deze transactie zal de veertiende overname zijn van Brink’s sinds maart 2017, voor een totaalbedrag van ongeveer 1,78 miljard euro. In totaal zullen deze acquisities naar verwachting een aangepaste EBITDA van ongeveer 275 miljoen euro opleveren, wat resulteert in een gemiddelde aankoopprijs van ongeveer 6,5 keer de aangepaste EBITDA, inclusief synergiën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer